Connect with us

Анализи

Најдобрите акции од Македонската Берза

Објавено

на

Македонската берза го објави билтенот за јануари-јуни оваа година.

Може да се види дека најголем пораст на вредноста оствариле акциите на Комерцијална банка (+89,9%), Жито Лукс (+69,6%), Винарската визба Тиквеш(+65,7%), Арцелор Миттал(+60,8%) и Окта (+58,1%).

Три најтргувани се акциите на Комерцијална банка со промет од 769 милиони денари, „Алкалоид“ со промет од 354 милиони денари, НЛБ Банка(191 милиони денари). На листата потоа следуваат Стопанска банка АД Скопје (155 милиони денари) и „Гранит“(119 милиони денари).

Од јануари до јули годинава, берзата остварила промет од 6,8 милијарди денари што е зголемување од 234% во однос на истиот период минатата година кога прометот изнесувал 2 милијарди денари.

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарската индустрија не е подготвена за новата ера на маркетинг

Објавено

на

Извештајот за Водич за Финансиски маркетинг во 2018 година, спонзориран од Deluxe, е најдобриот ресурс на индустријата за да се разбере распределбата на буџетите, приоритизацијата на стратегиите и предизвиците со кои се соочуваат финансиските пазари на глобално ниво. За прв пат овој извештај, исто така, обезбедува разбирање на алатките за дигитален маркетинг што се користат од страна на финансиските институции за да се подобри насочувањето, да се автоматизира испораката и да се генерираат подобри резултати. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange