Connect with us

Странски банки

Најголемите светски банки се лоцирани во Кина, HSBC најголема во Европа

Објавено

на

Најголемите светски банки се лоцирани во Кина, покажува ранг листата на магазинот „The Banker“.

Industrial & Comercial bank of China“, со седиште во Пекинг е најголемата банка во светот во однос на средствата, депозитите, бројот на клиенти и вработени. Таа, исто така, е рангирана на првото место според капиталниот обем на „Tier 1”. Средствата на „Industrial & Comercial bank of China” надминаа 4,3 трилиони долари на крајот на 2019 година.

China Construction Bank” и „Agricultural Bank of China” се на второто и третото место, а четврта е „Bank of China“.

На листата на „The Banker” според „Tier 1″ стапката на капитал следат американските банки „JPMorgan Chase” на петтото, „Bank of America” на шесто, „Wells Fargo” на седмо и „Citigroup” на осмо место.

Дури на деветтото место е најголемата европска банка, британската „HSBC Holdings”.

На листата на најголеми европски банки според истите критериуми, „HSBC Holdings” ја следи француската „Credit Agricole”, по што следат „BNP Paribas”, „Banco Santander” и „Grouppe BPCE”.

„Barclys” се рангираше пред „UniCredit” на шестото место, осма е „Credit Mutuel”, а топ 10 ги заокружуваат „Societe Generale” и „Deutsche Bank”.

„UniCredit” (на седмо место во Европа и на 29-то во светот) подобро е рангирана од нејзината италијанска конкурентска, „Intesa Sanpaolo bank” која е на 15-то место на европската листа, а 39-та во светот.

Руската „Sberbank”, 27-та во светот, го задржа првото место меѓу најголемите банки во Централна и Источна Европа.

The Banker“, во сопственост на „Financial Times”, е водечки светски банкарски и финансиски ресурс, кој се чита во повеќе од 180 земји. Списанието годишно објавува список на топ 1.000 светски банки, препознавајќи ги глобалните лидери во индустријата според нивните достигнувања. Банките се проценуваат според Tier 1 капитал, средства, коефициент на капитал/средства, раст на реална добивка, профит на просечен капитал и поврат на средства.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно