Connect with us

Банки

Најголемите банкарски иноватори за 2018 година

Објавено

на

Секоја година, постојат две церемонии за доделување на иновации кои го препознаваат најдоброто од најдобрите иновации во финансиските услуги во низа категории. Двете ЕФМА (здружение на 3.300 финансиски институции во 130 земји) и Институтот за банкарска администрација (БАИ) прегледуваат стотици апликации од организации ширум светот и ги прашуваат членовите и комисиите за оценување за да одредат кои нови иновации се издвојуваат од останатите.

Додека специфичните иновации препознаени често се разликуваат меѓу овие натпревари, изненадувачки се чини дека неколку организации и географски региони ескалираат секоја година. На пример, првите пет организации кои ЕФМА ги призна во текот на изминатите шест години се Intesa Sanpaolo, Банко Брадеско, CaixaBank, Дениз банка и ТЕБ.

Програмата за награди за банкарска иновација на ЕФМА има за цел да ги идентификува и додели најиновативните проекти во банкарскиот сектор на население на глобално ниво. Целта на оваа програма, сега во шестата година, е да ги идентификува и да ги сподели најдобрите практики во светот во банкарството за дистрибуција на мало и маркетинг арената.

Се препознаваат иновации во десет категории, вклучувајќи и две главни награди за Глобалниот иноватор на годината. Категориите во 2018 година беа:

 • Најдобро користење на аналитика и вештачка интелигенција – наградата ја доби Банколумбија;
 • “Фигитална” дистрибуција и искуство – наградата ја доби производот PeoPay од Банк Пакао С.А.;
 • Дигитален маркетинг и комуникација – наградата ја доби Банко Брадеско;
 • Neobank и специјализирани играчи за иновации – наградата ја доби Фидор Банк во партнерство со Абу Даби Исламик Банк;
 • Нов иновативен производ – наградата ја доби производот TREND_LOUNGE од Бавак П.С.Г;
 • Социјално, одржливо и одговорно банкарство – наградата ја доби Алиор Банка;
 • Искуство од работна сила – наградата ја доби Шинкан Банк Јапонија;
 • Глобален иноватор на годината (и предизвикувачи и основани играчи) – наградата ја доби Брадеско Банк.

Првите три организации признати како глобални иноватори од ЕФМА во 2018 година беа:

 • Банко Брадеско (Бразил);
 • USAA САД) и
 • DBS Bank (Сингапур)

 

Домашни банки

Аванс на дивиденда за акционерите на Стопанска банка

Објавено

на

Собранието на акционери на Стопанска банка АД Скопје донесе одлука за прераспределба на дел од акумулираната добивка во добивка ограничена за распределба на акционерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Бундесбанк е спокојна за германската економија и покрај ризиците

Објавено

на

Германската економија останува на патот на растот благодарение на силната локална побарувачка, иако позитивниот тренд се забавува поради сложената комерцијална средина и некои привремени ефекти врз автомобилскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ Банка со награда за „Сајт на годината“ за 2018 година во Македонија

Објавено

на

На доделувањето на наградите на манифестацијата„Сајт на годината“, веб страницата на НЛБ Банка: nlb.mk го доби признанието за најдобар сајт во Македонија, во категоријата финансиски услуги, банкарство и осигурување. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange