Connect with us

Останато

Најголемиот фонд во светот забележа загуба на инвестициите во вредност од 21,27 милијарди долари

Објавено

на

Норвешкиот пензиски фонд или т.н. фонд за стабилизација објави дека во првата половина на 2020 година забележал загуба на инвестициите од 188 милијарди норвешки круни (21,27 милијарди долари), како резултат на падот на вредноста на акциите и портфолиото на недвижностите за време на пандемијата на коронавирусот.

Најголемиот фонд во светот инвестира во секторот на нафта и гас за исплата на пензии на норвешки државјани и моментно управува со средства во вредност од вкупно 1,150 милијарди долари, трипати поголем од домашниот БДП.

Тековната вредност на фондот одговара на околу 214 илјади долари заштеди во пензија за секој граѓанин на Норвешка.

Фондот има удели во околу 9.200 компании од целиот свет и поседува 1,5 проценти од сите акции котирани на берзите. Инвестира и во обврзници и недвижнини. Во 2019 година, фондот оствари рекордни 180 милијарди приходи од профит благодарение на силниот раст на берзата.

Во првите шест месеци од оваа година, владиниот пензиски фонд „Глобал“ оствари негативен поврат на инвестицијата, од минус 3,4 проценти, што е еквивалентно на загуба од 188 милијарди круни (21,3 милијарди долари).

 

Приносите во портфолиото на берза паднаа за 6,8 проценти, со најголем пад, за 33,1%, забележани од акциите на нафтените компании, како резултат на падот на цената на нафтата. Најголем пораст на приносот, за 14,2 проценти, оствари фондот на акциите на технолошките компании.

Владата повлече 167 милијарди круни од фондот во првата половина од годината за поддршка на домашната економија за време на пандемијата. Во текот на целата минатата година, фондот забележа нето-прилив од 18 милијарди круни.

Останато

ОЕЦД: Економското закрепнување од пандемијата на Ковид-19 ќе трае долго

Објавено

на

„За првпат од почетокот на пандемијата, има надеж за подобра иднина“, напиша главниот економист на ОЕЦД, Лоренс Бун во новата прогноза за економскиот развој на Организацијата за економска соработка и развој. Но, тој додава дека патот до закрепнување ќе биде полн со опасности и ќе трае подолго за некои земји отколку за другите. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Усвоени законските измени за државна гарантна шема и за основање фондови за развој на стопанството

Објавено

на

Министерството за финансии на својот Фејсбук профил објави дека се усвоени измените и дополнувањата на Законот за Македонска банка, со што се овозможува спроведување на државната гарантна шема која е дел од четвртиот пакет антикризни мерки и Стратегијата за заздравување и забрзан економски раст- #SmartERGrowth, како и можноста Развојна банка да формира фондови за поддршка на развојот на стопанството. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Самит Македонија 2025: Технолошкиот развој и вложувањето во човечкиот капитал клучни за економскиот развој

Објавено

на

Зголемувањето на технолошкиот развој и конкурентноста на компаниите, инвестирањето во капитални проекти и вложувањето во човечкиот капитал треба да бидат во фокусот на државата за да се постигне забрзан економски раст и да се подобри животот на граѓаните. Од голема важност е и учеството на дијаспората и нивното инвестирање во сопствената држава. (more…)

Продолжи со читање

Популарно