Connect with us

Анализи

Највисоки девизни резерви во последните две години

Објавено

на

За над 32 милиони евра пораснале девизните резерви во јуни годинава споредено со претходниот месец.

На крај на јуни резервите изнесуваат 2, 642 милијарди евра, додека на крајот на мај биле 2,610 милијарди евра.

Според денешните податоци растот на резервите е кај ставка валути и депозити.

Минатата година, истиот месец девизните резерви изнесувале 2,4 милијарди евра или за дури 200 милиони евра помалку.

По години на вакво ниво девизите резерви не биле од август 2016 година. Имено на крај на 2017 година изнесува 2,33 милијарди евра.

На крајот на 2016 година биле 2,613 милијарди евра, но во август и септември се над 2,65 милијарди евра. Во 2015 година во декември биле 2,261 милијарди евра.

Анализи

МАКЕДОНИЈА е земја на фриленсери!

Објавено

на

Што се фриленсери? Наједноставна дефиниција на овој термин претставува луѓе кои работат независно, односно не се во постојан и редовен работен однос, немаат работно место, самостојно ги наоѓаат своите клиенти и можат да работат од било каде и било кога.  (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Во Македонија регистрирани 8 компании кои нудат “брзи кредити”

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски денес во Собранието на Република Македонија ја доби поддршката од пратениците за ограничување на трошоците кои се однесуваат на таканаречените “брзи кредити”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Што ја очекува еврозоната во иднина?

Објавено

на

Од март 2015 година, до сега Европската централна банка купи 2,6 илјади милијарди евра државни обврзници, што е околу 40% од БДП во еврозоната, во обид да им помогнат на европската економија да излезе од глобалната финансиска криза во 2008 година На почетокот, Европската централна банка ги поттикна земјите од еврозоната со 60 милијарди евра месечно за постепено намалување на износот до 15 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange