Connect with us

НБРМ

Народна банка: Станбените кредити бележат раст од 14,9% на годишна основа

Објавено

на

Во јуни, анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, потрошувачките и станбените кредити, како најзастапени категории, бележат месечен раст од 1,1%, соодветно, а на годишна основа се повисоки за 6,8% и 14,9%, соодветно, соопштуваат од Народната Банка.

Aвтомобилските кредити, овој месец, се намалија на месечна и годишна основа за 0,3% и 6,4%, соодветно.

Во јуни, кредитите одобрени на кредитни картички бележат месечно зголемување од 0,7%, а на годишно ниво се пониски за 2,1%.

Негативните салда на тековните сметки остварија месечен и годишен раст од 0,6% и 1,5%, соодветно.

Кредитите одобрени врз други основи, овој месец, се намалија за 1,4% на месечна основа и за 35,8% на годишна основа, се додава во соопштението на Народната банка.

НБРМ

Клубот на истражувачите на Народната банка ќе ја одржи 46. сесија

Објавено

на

Во Народната банка денеска ќе се одржи 46. сесија на Клубот на истражувачите. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Вицегувернерот Бајрами: Еврото има длабоко влијание и надвор од границите на ЕУ

Објавено

на

„Сѐ поголемата меѓународна улога на еврото, вклучувајќи го и неговиот голем придонес за поголема трговска и финансиска интеграција, се чувствува во еврозоната и Eвропската Унија, но и надвор од границите на ЕУ“, пишува вицегувернерот Фадил Бајрами во својот осврт за значењето на европската единствена валута во магазинот „Дипломатски летопис“. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Оваа недела ќе се одржи 46. сесија на Клубот на истражувачите на Народната банка

Објавено

на

На 30 март 2023 година (четврток), со почеток во 14 часот, ќе се одржи 46. сесија на Клубот на истражувачите во просториите на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно