Connect with us

НБРМ

Народна банка: Продолжува растот на депозитите и на кредитната поддршка

Објавено

на

Вкупните депозити во јули бележат годишен раст од 6,8 проценти, а кредитите раст од 5,2 проценти, објави денеска Народната банка.

Растот кај депозитите се должи на зголемените депозити и кај домаќинствата и кај корпоративниот сектор, но поголем придонес има корпоративниот сектор.

Кај кредитите, растот се должи на двата сектора, но во поголем дел на зголеменото кредитирање на домаќинствата.

Според податоците објавени од централната банка, во јули кај кредитите одобрени за физички лица се забележува раст кај потрошувачките и станбените кредити, а намалување има кај автомобилските кредити и кредитите одобрени на кредитни картички.

НБРМ

Во првото полугодие од 2022 година околу 1.700 ученици и наставници посетија предавања за финансиска едукација на Народната банка

Објавено

на

Тимот за финансиска едукација на Народната банка во првото полугодие од 2022 година, преку едукативни презентации, подготовка на едукативни материјали и организација на натпревари, продолжи да работи на натамошно унапредување на  финансиската писменост на населението. Од почетокот на годината реализирани се 32 предавања, со кои беа опфатени 1594 ученици, како и 88 наставници и професори од основни и средни училишта. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народната банка донесе одлука за воведување макропрудентна мерка за дополнително јакнење на заштитните механизми во банкарскиот систем

Објавено

на

Советот на Народната банка, на својата редовна седница, донесе одлука за воведување макропрудентна мерка со која дополнително се јакнат заштитните механизми во банкарскиот систем, заради зачувување на неговата отпорност и натамошно јакнење на финансиската стабилност во услови на постепено зголемување на системските  ризици. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народна банка: Каматните стапки на кредитите во јуни останаа ниски, умерено зголемување кај новопримените депозити

Објавено

на

Народната банка денеска информира дека каматните стапки на кредитите остануваат ниски, а умерено зголемување е забележано кај каматните стапки на новопримените депозити. (more…)

Продолжи со читање


Популарно