Connect with us

НБРМ

Народна банка организира работилница посветена на супервизорската функција

Објавено

на

Народната банка денеска организира нова работилница од веќе отпочнатиот серијал е-работилници за новинари, која ќе биде посветена на нејзината супервизорска функција.

Во рамки на работилницата ќе се говори за мандатот на Народната банка во однос на супервизијата на банките и штедилниците, што е, а што не, задача на супервизијата, што опфаќа вонтеренската, а што теренската супервизија, контролите на супервизорските процеси, супервизорските мерки итн.

На работилницата ќе учествува гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, а Илија Андовски од Дирекцијата за вонтеренска супервизија и лиценцирање ќе одржи презентација за супервизорската функција на централната банка. Воедно, во дискусијата ќе учествуваат и Викторија Глигорова, генерална директорка на Секторот за супервизија и Ернест Вејсели, директор на Дирекцијата за теренска супервизија.

НБРМ

Ангеловска-Бежоска вклучена во иницијатива на „Централ бенкинг” – промовирање на рамноправноста, различноста и инклузијата

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска е вклучена во иницијативата на водечкиот глобален информативен сервис за централно банкарство и финансии, „Централ бенкинг”, за промовирање на рамноправноста, различноста и инклузијата. „Централ бенкинг” објави авторски текст на гувернерката, во кој се наведува дека родовите, етничките и културните разлики се голема придобивка за институционалната култура, како и во креирањето и спроведувањето на политиките. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народна банка: Продолжува растот на депозитите и на кредитната поддршка

Објавено

на

Паричната маса во јуни годинава, бележи месечен раст од 1,1 проценти што во најголем дел се должи на зголемените депозитни пари, а во помала мера и на долгорочните депозити до две години и краткорочните депозити, при пад кај готовите пари во оптек. Годишниот раст изнесува 8,3 проценти и главно е резултат на повисоките депозитни пари, при помал позитивен придонес и на краткорочните депозити и готовите пари во оптек, а во услови на забележан пад кај долгорочните депозити до две години, информираат од Народната банка (НБ). (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народната банка и МБА донесоа Насоки за банките и штедилниците – за поголема транспарентност и стандардизација при објавувањето информации за депозитите и кредитите за населението

Објавено

на

Поголема транспарентност и достапност на податоците за банкарските производи за граѓаните, а со тоа и поголема заштита на потрошувачите, се предвидува со Насоките коишто беа донесени вчера, за содржината, обликот и начинот на објавување на податоците за најрепрезентативните кредитни и депозитни производи на банките и штедилниците за физички лица. Насоките беа потпишани од страна на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и претседателката на Македонска банкарска асоцијација (МБА), Маја Стевкова-Штериева. (more…)

Продолжи со читање


Популарно