Connect with us

НБРМ

Народната банка ќе ги обнови оштетените банкноти со нови на кои ќе го има новото уставно име

Објавено

на

Придавката „Северна“ на новите банкноти ќе ја чини Народната банка 2,2 милиони евра. Руското акционерско друштво „Гознак“ ќе ги изработува книжните пари од 100 апоени, a за услугата ќе наплати 400.000 евра.

За банкнотите од 1.000 и 2.000 денари, се уште се бара најповолна понуда, откако првиот тендер беше поништен. Новиот рок, за кога е закажано јавно отворање на понудите истекува на 20-ти септември. За нивна изработка, Централанта банка ќе треба да плати нешто над 1,7 милиони евра.

На банкнотите наместо Народна банка на Република Македонија ќе треба да пишува Народна банка на Реублика Северна Македонија. Треба да бидат изработени за 10 месеци, што значи дека новите денари ќе бидат пуштени во оптек од средината на идната година.

Од Народната банка тврдат дека станува збор за редовна постапка која се должи на замената на застарени и искинати банкноти.

„Издавањето нови серии банкноти во апоени од 100, 1.000 и 2.000 денари беше планирано уште пред неколку години, врз основа на среднорочните анализи за количини што се потребни заради редовна замена на книжните и кованите пари од постојните изданија, кои ги изгубиле карактеристиките за соодветност за оптек”, велат од Народната банка, од каде додаваат дека согласно Уставот, сега мора да стои променетото име на државата, односно Република Северна Македонија.

Во просек годишно банките како несоодветни за оптек на Народната банка и враќаат околу 8 милиони парчиња книжни и ковани пари од сите апоени и како такви се повлекуваат од употреба. Само физичките лица, односно граѓаните лани и доставиле 3,500 парчиња оштетени денари.

НБРМ

Средба со шефицата на Мисијата на ММФ: Повисоката инфлација најмногу ги одразува глобалните притисоци, за кои се очекува да се намалат во 2022 година

Објавено

на

ММФ, во своите проекции презентирани во Светскиот економски преглед, очекува дека инфлацијата во просек ќе достигне ниво од 3,1% во 2021 година и ќе се намали на околу 2,2% во 2022 година. Како што беше нагласено на средбата, тековните движења на цените во Северна Македонија се во согласност со глобалните случувања. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Ангеловска-Бежоска на самитот на „Економист“: Инвестирањето во дигиталната безбедност ќе биде еден од главните приоритети за банките

Објавено

на

Инвестирање во дигиталната безбедност е еден од приоритетите во периодот што претстои за банкарскиот и за финансискиот сектор. Ова се должи на новите навики коишто ги стекнаа потрошувачите за време на пандемијата ‒ сѐ почесто ползување на придобивките од дигиталните финансиски услуги. Ова го истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска на панелот „Приоритетите за секторот на финансиски услуги“, во рамките на Самитот на Западен Балкан, којшто се одржува во Скопје во организација на британскиот неделник „Економист“. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Ангеловска-Бежоска ‒ Брнз: Независност и професионалност на Народната банка за зачувување на макроекономската и финансиската стабилност

Објавено

на

За зачувување на макроекономската и финансиската стабилност од суштинско значење се независноста и професионалноста на централната банка. На средбата помеѓу гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и амбасадорката на Соединетите Американски Држави во земјава, Кејт Мари Брнз, се зборуваше за придонесот на монетарните власти во одговорот на кризата предизвикана од ковид-19. Беше посочено дека мерките преземени од Народната банка суштински придонесоа за раздвижување на економската активност, како и за зачувување на финансиската стабилност за време на криза. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно