Connect with us

Странски банки

Намалена добивката на „Bank of America” како резултат на ниските каматни стапки

Објавено

на

Добивката на „Bank of America” се намали за 4% во четвртиот квартал од минатата година во однос на истиот период во 2018 година.

Падот на добивката е резултат на политикта на ниските каматни стапки, што го намали просторот за вториот по големина американски кредитор да заработи повеќе од кредитните активности.

Нето-добивката на банката за последниот квартал беше 7 милијарди американски долари, или  74 центи по акција, пренесува CNBC.

Приходите на банката паднаа за 1% на 22,35 милијарди американски долари, што ги поткрепи очекувањата на економистите кои предвидуваа приоди од 22,35 милијарди долари.

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка ја намали прогнозата за глобалниот раст од 4,1 на 3,2 проценти

Објавено

на

Светска банка ја намали прогнозата за глобалниот раст во 2022 година за речиси цел процент, од 4,1 на 3,2 отсто, поради влијанието на руската инвазија на Украина, изјави претседателот на таа меѓународна финансиска институција Дејвид Малпас. (more…)

Продолжи со читање


Популарно