Connect with us

Странски банки

Намалената употреба на готовина ги принудува банките да воведат заеднички банкомати

Објавено

на

Четири големи белгиски банки ги здружуваат силите за да воспостават мрежа на банкарски неутрални банкомати со цел да се прилагодат на промена на однесувањето на клиентите кон намалената употреба на готовина.

Случувањата во платниот промет ги охрабруваат банките да ги разгледаат сопствените мрежи на банкомати, делумно заради посериозни инвестиции во банкоматите и спроведувањето на безбедносните мерки.

Belfius, BNP Paribas Fortis, ING и KBC велат дека воведувањето на иновативните бесконтактни и мобилни плаќања доведе до значителен пад на употребата на готовина и остар пад на повлекувањето на готовина од банкоматите.

Предлогот за создавање на заедничка мрежа на банкомати ќе се однесува на тековната прекумерна употреба на банкоматите во урбаните средини и трговски центри и малата достапност на АТМ уреди на пооддалечените места.

Воведувањето на новата мрежа постепено ќе се реализира и првите нови банкомати ќе се појават кон средината на 2021 година.

Иницијативата е во согласност со неодамнешните поместувања во заедничката дистрибуција во Холандија, што самата го следи шведскиот модел на поседување на специјален наменски бренд за АТМ уреди.

Сепак, во Холандија имаа проблеми, а неодамнешниот бран на експлозивни напади на банкоматите ги принуди банките да ги затворат АТМ уредите преку ноќ.

Странски банки

Банките во Србија и годинава нема да исплаќаат дивиденда, како ќе постапат домашните банки?

Објавено

на

Банките кои работат во соседна Србија нема да можат да им исплатат дивиденда на своите акционери ниту оваа година, бидејќи важноста на Договорот склучен од НБС и комерцијалните банки минатата година е продолжена со цел да се зачува стабилноста на финансискиот систем во пандемијата, објасни централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Арчибалд Кремсер, членот на УО на НЛБ: Сигурни сме дека ќе бидеме водечка банкарска групација во регионот

Објавено

на

Неодамна назначениот Управен одбор на Комерцијална банка а.д. Белград се состана на 5 јануари на својата прва седница откако НЛБ д.д. успешно го комплетираше преземањето на Комерцијална банка на 30-ти декември 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Хакирана Централната банка на Нов Зеланд

Објавено

на

Централната банка на Нов Зеланд беше мета на хакери, кои како што беше објавено, веројатно успеаја да добијат приватни податоци на дел од корисниците, но и на самата банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно