Connect with us

Анализи

Над половина од македонските граѓани не можат да си дозволат неочекуван финансиски трошок

Објавено

на

Последните податоци на „Eurostat” покажуваат дека скоро секој трети граѓанин на Европската унија (32 проценти) не може да издржи неочекуван финансиски трошок, како што е ненадејна операција, трошоци за погреб, замена на машина за перење или автомобил итн.

Поради бројните рестриктивни мерки преземени за да се спречи ширењето на новиот коронавирус ширум светот, можноста за справување со ненадејните финансиски трошоци стана многу важна, особено во случаи на загуба на изворите на приход.

Најголем дел од луѓето кои не можат да си дозволат неочекуван финансиски трошок се лицата кои живеат сами – 40 проценти од самохраните лица не можат да си дозволат неочекувани и непредвидени финансиски трошоци.

Процентот е поголем за жените кои живеат сами (43%) отколку кај мажите (36%).

Со ненадејните финансиски трошоци најтешко се справуваат самохрани родители (домаќинства кои се состојат од еден родител и дете).

Повеќе од половина (56%) од луѓето во таа ситуација во ЕУ не можат да си дозволат неочекуван финансиски трошок.

Од друга страна, луѓето во домаќинства составени од двајца возрасни најдобро се справуваат со неочекуваните трошоци – „само“ една четвртина или 25 проценти од луѓето во оваа категорија не можат да издржат неочекуван финансиски трошок.

Кај домаќинствата составени од двајца родители со едно дете, 28% од луѓето не можат да се справат со непредвидените финансиски трошоци, а кај домаќинствата со две деца 26%.

Ако се направи анализа на сите членки на Европската унија, Хрватска се наоѓа на првото место според неможноста на граѓаните да се справат со непредвидените финансиски трошоци – повеќе од половина од граѓаните (52 проценти) не можат да издржат неочекуван финансиски трошок.

Зад Хрватска се наоѓа Латвија со половина од своето население односно 50%, Грција и Кипар со по 48%, Литванија со 47% и Романија чиишто 44% од жителите не можат да се справат со непредвидените финансиски трошоци.

Во најдобра ситуација се наоѓаат жителите на Малта, каде само 15% од населението не може да се справи со ненадејните финансиски трошоци.

Истражувањето опфаќа и некои од земјите во регионот кои не се во ЕУ.

Според податоците на „Eurostat”, во нашата земја над половина од населението не може да се справи со непредвидените финансиски трошоци односно 54,2% од граѓаните на Северна Македонија.

Во земјите во регионот, во најлоша состојба се наоѓаат граѓаните на Црна Гора кадешто дури 73% од населението не може да се спрви со неочекуваните финансиски трошоци, во Србија тој процент изнесува 39,8%, додека во најдобра позиција се наоѓаат граѓаните на Словенија со само 23,8%.

Босна и Херцеговина и Косово не се опфатени во истражувањето.

Извор: balkans.aljazeera.net

Анализи

Која македонска банка планира да го нападне тронот во банкарскиот сектор!?

Објавено

на

Во ноември 2019 година успешно беше завршен процесот на превземање на Охридска банка, со што Банката стана дел од реномираната Штаермеркише Банк и Шпаркасен, АД Грац, Австрија и пошироко Ерсте групација. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарскиот сектор е убедливо најпрофитабилен во Македонија!

Објавено

на

Македонскиот приватен сектор бележи послаби финансиски резулатати од тековната година со помала добивка споредено со истиот период минатата година. Според податоците на котираните друштва на Македонска берза во топ 5 компании со најголеми добивки заклучно со 30 септември 2020 година три се банки, од кои сите три се наоѓаат на првите три места по заработката. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Во Македонија има 1.301 премиум пензионери!

Објавено

на

Во Македонија има 1.301 премиум пензионери односно пензионери на коишто распонот на нивните месечни примања по основ на пензија е од 39.592,00 до 53.691,00 денари во зависност од годината кога го стекнале правото на пензија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно