Connect with us

Странски банки

Нагло опаѓање на профитабилноста на банките во еврозоната во вториот квартал

Објавено

на

Профитабилноста на најголемите банки во еврозоната нагло oпадна во вториот квартал, иако кредиторите успеаа да одржат ниско ниво на лоши (нефункционални) кредити, покажува кварталниот извештај на Европската централна банка (ЕЦБ).

Поврат на капиталот (RoE) во првата половина на годината, во екот на пандемијата на коронавирусот изнесуваше само 0,01 процент, наспроти 6,01 проценти во истиот период од минатата година, објави ЕЦБ во квартален статистички преглед.

Во исто време, во најмалку седум земји, од кои 19 во зоната на примена на заедничката европска валута, тој показател има негативен предзнак, се забележува во извештајот.

Ненаплатените или лошите кредити во вториот квартал изнесуваат 503 милијарди евра, што значи дека тие останале близу до нивото во претходните три месеци кога изнесувале 501 милијарда, според податоците на ЕЦБ.

Износот на лоши (нефункционални) кредити не се зголеми значително, веројатно затоа што владите воведоа мораториум за отплата на кредитите и програмите за државни гаранции, што им овозможи на банките да не ги означуваат кредитите како нефункционални.

Странски банки

Светска банка го откажа извештајот Doing Business поради „местење“ на рангирањето

Објавено

на

Светската банка го откажа објавувањето на извештајот за регулативата за водењето бизнис во земјите ширум светот откако истрагата открила „непримерен притисок“ на челниците при составување на табелата и спорниот пласман на Кина но и на Саудиска Арабија, Обедиенетите Арапски Емирати и Азербејџан. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

(ВИДЕО) Германската централна банка пере пари во вистинска смисла на зборот!?

Објавено

на

Кога банкнотите ќе се извалкаат, германската централна банка Бундесбанк, ги пере во вистинска смисла на зборат. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно