Connect with us

Анализи

Навика која ги издвојува успешните луѓе од останатите

Објавено

на

Патот до успехот често е поплочен со голем напор. Милионерите и олимпијците подеднакво ја нагласуваат важноста да се надмине конкуренцијата и да се поместат своите граници.

„Иако ова можеби е вистина, напорната работа не е она што ги издвојува многу успешните луѓе од останатите – закрепнувањето е”, рече Сара Саркис, психолог и виш директор за психологија на перформанси во „Exos”.

Во „Exos”, компанија за тренери за перформанси, Саркис и нејзиниот тим од диететичари, физиотерапевти и други здравствени работници ги учат NFL играчите, директорите во Fortune 100 компании како што се „Intel” и „Humana” и други професионалци како да напредуваат во средини под висок притисок.

„Ние погрешно го поврзуваме успехот со постојаното држење на ногата на гас и имаме комплицирани чувства кога не е на гас. Мислиме дека сме мрзливи, нефокусирани или недисциплинирани кога ништо од тоа не е точно“, објасни Саркис.

„Закрепнувањето или одморот често е „последната работа на нашиот ум“ кога се чувствуваме преоптоварени, под стрес или едноставно зафатени”, додаде таа. Но, луѓето на кои им е приоритет одморот се оние кои се „на врвот на својата игра“ и „најсреќните“.

Претходните истражувања покажаа дека работата без застој ја намалува продуктивноста и креативноста и може да го влоши стресот, пишува „CNBC”.

Како да се опоравиме?

Не мора да го преуредите распоредот за да го вклучите одморот во вашата рутина.

Саркис ги охрабрува своите клиенти да започнат со ревизија на нивната потрошувачка на енергија: Како и каде го поминувате поголемиот дел од вашето време и на што обрнувате внимание? Кои активности ве исцрпуваат и што ве енергизира?

„Имате кредити и задолжувања (обврски)! Секој пат кога правите нешто што е од корист за вашето ментално или физичко здравје, како спиење или вежбање, добивате кредит. Сите активности кои се штетни, како што се доцнење или прескокнување оброци, се обврски. Ако ги соберете кредитите и задолжувањата во вашата дневна рутина во текот на една недела, ќе видите дека се појавуваат обрасци и можете да ги идентификувате областите на подобрување“, истакна Сара Саркис.

Работата бара пауза

„На крајот на краиштата, корисно е закрепнувањето да се гледа како „игра за тоа колку добро ги враќате кредитите во вашиот енергетски систем“, додаде Саркис.

Размислете за терапевтски активности како медитација, јога, пишување дневник или одење на прошетка и закажете ги во вашиот календар, исто како што би закажале преглед на лекар или состанок со вашиот шеф.

Што и да треба да направите за да се повикате на одговорност за одморот вреди. Оние кои се обврзуваат на редовна пракса за закрепнување се оние кои жнеат најмногу придобивки, според Саркис.

Анализи

Каде и колку купуваат онлајн Македонците со платежните картички во странство?

Објавено

на

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ направи анализа на објавените податоци од Народната Банка на Република Северна Македонија, од каде што може да се увиди дека Македонците за купување производи и услуги со платежни картички кон странски е-трговци во 2022 година потрошиле 156.2 милиони евра што што претставува пораст од 46,31% во однос на минатата година и учество од 28% од вредноста на вкупните онлајн трансакции. Ослободувањето на мерките поврзани со пандемијата секако се одрази на е-трансакциите кон странските земји, посебно поврзани со патувања и трансакции за авио-билети и резервации на хотели онлајн. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Стопанска банка АД – Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните во 2022 година

Објавено

на

Според податоците на Народната банка за банкарскиот сектор во земјата за 2022 година, Стопанска банка АД- Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните, односно домаќинствата. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

8 МАРТ АНАЛИЗА: Колку се застапени жените во Управните одбори на банките во Македонија?

Објавено

на

Со цел утврдување на статусот на жената во општеството, Банкарство.мк спроведе истражување на тема „Жените во Управните одбори на банките во Република Северна Македонија”. Истражувањето ја опфаќа процентуалната застапеност на жените во Управните одбори на банките во Македонија, па за таа цел беа анализирани сите банки. (more…)

Продолжи со читање

Популарно