Connect with us

Останато

МФ дел од „Глобалната недела на пари“: Поголема финансиска писменост – подобри финансиски одлуки и економски развој

Објавено

на

Подобрувањето на финансиската едукација е од големо значење за економскиот развој на една земја, бидејќи колку финансиски пописмено е населението – толку подобри финансиски одлуки се носат, велат од Министерството за финансии и посочуават дека како член на меѓуресорското тело за финансиска едукација, во континуитет преку различни активности делуваат во насока на подигање на финансиската писменост.

Во рамки на меѓународната кампања „Глобална недела на пари“, која се одржуваше неделава, претставници на МФ одржаа повеќе онлајн предавања за високо, средно и основно образование.

Министерот за финансии Фатмир Бесими се приклучи кон кампањата со свое предавање за Буџетот – неговите функции и извршување, кое го одржа пред студентите на Универзитетот на Југоисточна Европа. Бесими посочи дека буџетот ги одразува владините политики и оти има за цел да придонесе во општествениот и економски развој на земјата. Овогодинешниот буџет, посочи министерот, се осврнува на три приоритети – здравјето на граѓаните, економскиот раст и институционални реформи во насока на евроатланските интеграции.

„Глобалната недела на пари“ е годишна кампања за подигнување на свеста за значењето на финансиската писменост и едукација. Таа е организирана од Меѓународната мрежа на ОЕЦД за финансиско образование (ОЕЦД / ИНФЕ), во која членува и нашата земја преку меѓуресорското Тело за финансиска едукација составено од Народната банка, Министерството за финансии, Комисијата за хартии од вредност, Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС и Агенцијата за супервизија на осигурување.

Во рамки на „Глобалната недела на пари“, организациите (јавни, приватни и непрофитни) низ целиот свет, организираат свои настани, како: предавања, активности на Интернет, натпревари за цртање, фотографии, есеи и видео, работилници за онлајн финансиско образование, и други активности. Иницијативата е покрената од 2012 година и оттогаш константно се зголемува бројот на земјите кои учествуваат. Оваа година „Глобалната недела на пари“ се организира под мотото „Грижи се за себе, грижи се за своите пари“.

Останато

Нина Ангеловска по втор пат избрана за “жена амбасадор за е-трговија” на УНКТАД

Објавено

на

Нина Ангeловска, по втор пат беше избрана за „жена амбасадор на e- трговија“ од страна на УНКТАД – телото на Обединетите нации за трговија, инвестиции и развој, заедно со уште пет други успешни жени претприемачи од целиот свет. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Дигитализацијата на образованието да се реализира во инклузивен процес

Објавено

на

Информациските и комуникациски технологии доколку се користат на соодветен начин можат да допринесат за значително подобрување на квалитетот на живот, работа и создавање нови вредности, со што повеќекратно се оправдуваат напорите за имплементација на овие технологии, реагира Саша Огненовски од ИКТ Комората на Македонија поврзано со полемиките кои се водат во јавноста околу воведување на дигитализација на учебниците во образовниот процес. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ и УНДП потпишаа Меморандум за унапредување на фискалната децентрализација, реформи во јавните финансии и економски развој

Објавено

на

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) ќе ги поддржи планираните реформи во насока на унапредување на фискалната децентрализација во земјава и зајакнување на капацитетите на локалните власти, како и градењето подобар систем на јавни финансии, воопшто. Помеѓу Министерството за финансии, претставувано од министерот за финансии, Фатмир Бесими и постојаната претставничка на УНДП во земјава, Нарин Сахакјан беше потпишан Меморандум за разбирање, којшто предвидува соработка во повеќе области. (more…)

Продолжи со читање


Популарно