Connect with us

НБРМ

Монетарната самостојност и денарот слават 27 години постоење!

Објавено

на

Народната банка на својот фејсбук профил објави дека пред точно 27 години односно на 26 април 1992 година, Собранието на Република Македонија ги донесе основните законски акти со кои се создадоа предуслови за осмислување и примена на самостојна монетарна политика од страна на Народната банка, како монетарна власт на земјава.

Тоа значи дека монетарната самостојност и денарот го слават своето 27 годишно постоење.

Исто така, Народната банка не потсетува и на Одлуката за пуштање во оптек на вредносните бонови од 1992 година – еден од клучните документи во процесот на монетарното осамостојување на земјава.

НБРМ

Гувернерката на „Еуромани“: Високото ниво на девизни резерви овозможи Народната банка да делува навремено и смело како одговор на пандемијата

Објавено

на

„Високото ниво на девизните резерви акумулирани во периодот пред пандемијата ѝ овозможи на Народната банка да реагира навремено и смело преку намалување на основната каматна стапка, вбризгување на дополнителна ликвидност во системот и релаксирање на банкарската регулатива. Ова доведе до солидна кредитна поддршка на компаниите и домаќинствата, којашто впрочем и забрза во споредба со минатата година, како и натамошно намалување на каматните стапки до историски најниски нивоа.“ Ова го истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, на еден од водечките традиционални финансиски настани ‒ Форумот на Централна и Источна Европа, организиран од „Еуромани“, на панел-сесијата на која учествуваа неколку гувернери од Централна и Југоисточна Европа (ЦИЕ). (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Поставеноста на монетарната политика е соодветна на макроекономските услови

Објавено

на

На 12 јануари 2021 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Конкурс за доделување Годишна награда на Народната банка на Република Северна Македонија за 2021 година

Објавено

на

Врз основа на Одлуката за доделување Годишна награда за млади истражувачи бр. 02-15/III-16/2011 од 31 март 2011 година и О. бр. 02-15/VIII -7/2014 од 31 јули 2014 година, а согласно со Правилникот за начинот, постапката и условите за избор на најдобар труд и доделување Годишна награда за млади истражувачи бр. 2927 од 13 април 2011 година,  Пр. бр. 7762 од 20 септември 2012 година, Пр. бр. 28175 од 5 септември 2014 година, Пр. бр. 26412 од 30 јули 2015 година и Пр. бр. 02-14684/11 од 10 јуни 2020 година, Народната банка на Република Северна Македонија објавува

Конкурс за доделување годишна награда
на Народната банка на Република Северна Македонија за 2021 година
(more…)

Продолжи со читање

Популарно