Connect with us

Форекс

Можеме ли да се разболeме од пари?

Објавено

на

Парите буквално одат од рака на рака, па затоа на нив се собираат навистина многу бактерии. Иако повеќето се безопасни, по користење на банкнотите, рацете треба да бидат добро измиени.

Бактериите кои влегуваат во телото преку пукнатини во кожата, можат да предизвикаат инфекции кај луѓе со ослабен имунолошки систем.

Потребна е посебна грижа при ракување со храна. Ако допрете банкнота или монета полна со бактерии, а потоа месо, бактериите во месото можат да се размножат.

Затоа е важно да ги миете рацете триесет секунди пред да имате контакт со храната, но и после тоа.

Наспроти популарното верување, бакарот на монетите нема антибактериски ефект. Бакарот може да го спречи размножувањето на некои бактерии, но не може истите да ги уништи.

Значи, парите се еден од најголемите извори на бактерии, па токму поради тоа при секој контакт со пари, веднаш потоа убаво измијте ги рацете за да немате непосакувани последици!

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Проширување на котација на државни обврзници во вредност од 2,1 милијарди денари

Објавено

на

Македонска берза АД Скопје ја известува јавноста дека согласно Барањето бр.15-2790/1 од 29.03.2023 година и Барањето бр.15-2160/1 од 08.03.2023 година од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од денес (04.04.2023 година) на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики: (more…)

Продолжи со читање

Популарно