Connect with us

Електронско банкарство

Мобилно банкарство – употреба според дефиниција!

Објавено

на

Мобилното банкарство е чин на правење финансиски трансакции на мобилен уред (мобилен телефон, таблет, итн.). Предностите на мобилното банкарство вклучуваат можност за банкарство насекаде и во секое време. Недостатоци вклучуваат загриженост за безбедноста и ограничен опсег на способности кога се споредуваат со банкарството лично или на компјутер. Но, самото дефинирање и објаснување на мобилното банкарство вклучува многу повеќе од 3 обични реченици.

Апликациите за мобилно банкарство за Android, iPhone и Blackberry, го поврзуваат корисникот директно со банкарскиот сервер за целосна банкарска функционалност, без потреба да се движат низ мобилниот веб прелистувач. Овие апликации може да се симнат или преку веб-страницата на банката или преку iTunes продавницата.

Мобилното банкарство е многу погодно во денешната дигитална ера, со многу банки кои нудат импресивни апликации. Способноста да се плати, да се префрлат пари на пријател, да смените пари од евра во денари и обратно или веднаш да се најде банкомат се причините зошто луѓето избираат да користат мобилно банкарство. Меѓутоа, важно е да се воспостави безбедна конекција пред да влезете во апликација за мобилно банкарство или пак клиентот може да ризикува неговите лични информации да бидат компромитирани.

Некои банки ја преземаат технологијата уште еден чекор понатаму со потврда за исплати, исплати лице-до-лице (Peer- to – peer (P2P)) и, уште поважно, способност за далечинско складирање на депозити (RDC). RDC е услуга која им овозможува на корисниците да скенираат вирмани и тие слики да ти пратат банка за објавување и расчистување. Во случај на мобилно банкарство, клиентот зема мобилен телефон, ги слика сите важни делови и ги препраќа фотографиите до банката, кои потоа ги депонираат средствата на ист начин како да се направи депозит во експозитура. RDC способноста значи дека корисниците имаат побрз пристап до своите пари, додека пак автоматизираат уште една функција за депозити.

За банките, мобилното банкарство е извонредна можност истовремено да привлече новите корисници, додека ги намалува оперативните трошоци. Одговарајќи на иновациите во мобилната технологија, банките ефикасно велат дека обрнуваат внимание на потребите на своите клиенти, а во исто време рационализираат голем број процеси за задоволување на брзите барања од 21 век.

За потрошувачите, мобилното банкарство е одличен начин за ефикасно управување со повремени административни задачи во движење. За сопствениците на мали и средни претпријатија, мобилното банкарство го дава скапоцениот подарок на времето. Затворањето на продажбата, исполнувањето на нови клиенти или измазнувањето на грешките за испорака се важни производители на приходи за секој бизнис.

За крај, секоја банка треба да се грижи за безбедноста на својата апликација. Cybersecurity стана сè поважна во многу операции за мобилно банкарство. Cybersecurity опфаќа широк спектар на мерки преземени за да се задржат електронските информации приватни и да се избегне оштетување или кражба. Исто така се користи за да се направи податоците да не се злоупотребуваат, проширувајќи се од лични информации до сложени владини системи.

Електронско банкарство

Кина вели дека отфрлањето на физички пари е нелегално поради популарноста на е-плаќањата

Објавено

на

Кинеската централна банка во понеделникот предупреди дека отфрлањето на готовина како форма на плаќање е нелегално, велејќи дека ваквите практики на крајот би можеле да предизвикаат губење на довербата во физички пари и неправедно кон оние кои не се навикнати на електронско плаќање. (more…)

Продолжи со читање

Електронско банкарство

мБанкаКо, нова мобилна апликација за правни лица на Комерцијална банка

Објавено

на

Во организација на Комерцијална банка, ќе се одржи „Ден за Вас – На пат кон дигитална трансформација“,  наменет за правни лица, во среда, 5 декември 2018 година, со почеток од 12 часот во киното Cineplexx во трговскиот центар Skopje City Mall во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Електронско банкарство

Бонус програмата на Халкбанк со поддршка за развојот на е-трговијата во Македонија!

Објавено

на

Бонус програмата на Халкбанк овозможува корисниците на кредитни картички од брендот Mastercard и Visa, издадени на физички лица да собираат бонус поени при трансакции на веб продавници кои користат виртуелен терминал од банката.

Притоа, поените кои ќе ги соберете имате можност да ги користите при плаќања во мрежата на POS терминали од Халкбанк.

Пресметката на бонус поените е едноставна, бидејќи 1 бонус поен е еднаков на 1 денар.

АКТИВНИ БОНУС КАМПАЊИ: СОБИРАЈТЕ БОНУС ПОЕНИ ПРИ КУПУВАЊЕ НА ВЕБ ПРОДАВНИЦИ!

Листа со активни веб продавници (.pdf документ)

Собирајте 5% бонус поени со секоја трансакција направена со кредитна картичка на Веб Продавниците кои користат виртуелен терминал од Халкбанк АД Скопје.

Кампањата стартува на 03.12.2018 (понеделник) во 09:00 часот и ќе биде активна до 10.12.2018 година.

Искористените поени се ставаат на располагање на кредитната картичка на клиентот во Халкбанк за сите трансакции направени на POS терминалите и e-commerce мрежата на Халкбанк АД Скопје.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange