Connect with us

Лични финансии

Мобилен паричник – безбеден начин на плаќање

Објавено

на

Мобилен паричник е начин да ги пренесете информациите за вашата кредитна и дебитна картичка во безбедна дигитална форма на вашиот мобилен уред. Наместо да ја користите вашата физичка пластична картичка за да купите, мобилен паричник ви овозможува да платите со вашиот паметен телефон, таблет уред или smartwatch во продавници, преку апликации или на интернет.

Првиот патент што е ексклузивно дефиниран “Мобилен платен систем” е поднесен во 2000 година. Мобилните плаќања првпат станаа популарни во Азија и Европа, пред да станат популарни во САД и Канада. На почетокот, мобилните плаќања беа испратени со текстуална порака. Подоцна, технологијата овозможи слики на проверки кои треба да се преземат преку мобилен телефон, камера и испратени до примачот на плаќање. Оваа технологија на крајот се претвори во мобилни можности за проверка на депозити за банкарски апликации. Апликациите како PayPal и Apple Pay, кои овозможуваат плаќање преку пренесување на екранот на паметниот телефони со прикажување на специјален баркод под баркод скенерот на продавницата. Инвестициите во мобилните парични услуги се очекува да пораснат за 22,2% во текот на следните две години низ целиот свет.

Во земјите во развој мобилните решенија за плаќање се распоредени како средство за проширување на финансиските услуги на заедницата позната како “небанкарска” или “поддржана банка”, која се проценува дека е дури 50% од возрасната популација во светот. Употребата на мобилни плаќања во земјите во развој привлече јавно и приватно финансирање од организации како што се Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, Агенцијата на САД за меѓународен развој и Mercy Corps.

Постојат четири потенцијални мобилни платежни модели:

  • Модел на оператор: мобилниот оператор дејствува самостојно за распоредување мобилна платна услуга. Операторот може да обезбеди независен мобилен паричник од корисничката мобилна сметка. Големото распоредување на овој моделот е сериозно предизвикано од недостатокот на поврзаност со постоечките платежни мрежи. Операторот на мобилната мрежа треба да се справи со поврзувањето со банкарската мрежа за да обезбеди напредна мобилна платежна услуга во банкарска околина.
  • Банковен модел: Банката распоредува апликации за мобилно плаќање или уреди на купувачи и гарантира дека трговците ја имаат потребната способност за прифаќање на точка на продажба. Операторот на мобилната мрежа се користи како едноставен оператор, тие го донесуваат своето искуство за да обезбедат гаранција за квалитет на услугата.
  • Модел на соработка: Овој модел вклучува соработка помеѓу банките и мобилните оператори.
  • Моделот “peer-to-peer”: давателот на услуги за мобилни плаќања дејствува независно од финансиските институции и операторите на мобилни мрежи за да обезбеди мобилно плаќање.

 

Лични финансии

10 добро платени работни места со скратено работно време

Објавено

на

Живот значи да се живее. Постојат добар број на работни места со скратено работно време каде што се плаќа доволно за да се живее удобно и да се има некое екстра време за всушност уживате во себе. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Дали би ги довериле своите финансии на Google и Amazon наместо на банките?

Објавено

на

Речиси 60% од американските банкарски клиенти ќе размислат да ги пренесат своите пари на сметки што ги нудат познати компании, како што се интернет-продавниците, пребарувачите или продавниците со големи кошнички, иако немаат искуство со финансиски услуги, според една нова студија спроведена од Центарот за дигитална иднина на USC Annenberg – Школа за комуникација и новинарство. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

3 митови за кредитните картички во кои сите веруваме

Објавено

на

Кредитните картички, како и секој финансиски производ, изгледа дека создаваат одредена количина на анксиозност кај луѓето. Постојат митови и гласини кои се раширени околу тоа како да се потрошат пари со кредитна картичка и кога да се исплатат. За жал, некои од овие митови за кредитни картички може да му предизвикуваат на вашиот паричник – и вашиот кредитен рејтинг – повеќе штета отколку добро. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange