Connect with us

Останато

ММФ повикува на фискална реконструкција на ЕУ

Објавено

на

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја повика Европската унија (ЕУ) да ја промени својата фискална рамка во услови на високи долгови и зголемени каматни стапки, велејќи дека реформите се клучни за да се избегне должничка криза која „би може да ја загрози самата ЕУ“.

„Покрај извонредната економска несигурност и фискалните предизвици што претстојат, реформата на фискалната рамка на ЕУ не може да чека“, напиша во понеделникот на блог-објава директорот за фискални прашања Витор Гаспар, заедно со колегата од европскиот оддел Алфред Камер и шефот на стратегијата Џејла Пазарбасиоглу.

Меѓу трите клучни препораки на ММФ е создавањето на таканаречен фискален капацитет на ЕУ – финансиран преку заедничко издавање долгови – што би можело да им помогне на членките на еврозоната подобро да управуваат со економските падови и да обезбедат јавни добра.

Идејата е слична на фондот за закрепнување на пандемијата на ЕУ од 800 милијарди евра (797 милијарди долари), кој беше формиран во 2020 година со значителен услов обврзниците да се издаваат како дел од блокот, а не поединечно како земји-членки. Верзијата на ММФ ќе вклучува климатски инвестициски фонд за да им помогне на земјите да ги намалат емисиите на јаглерод и да ја прекинат нивната зависност од рускиот гас.

ММФ го предложи новиот фонд како дел од поширокиот преглед на Пактот за стабилност и раст, главната рамка за фискалната политика на ЕУ, што треба да биде разгледана од министрите за финансии на ЕУ оваа недела.

Барањето од 27-те земји-членки е да се стремат кон буџетски дефицити под три отсто од бруто домашниот производ и национални долгови под 60 отсто, цели кои би останале на сила според предлогот на ММФ.

Неколку членки моментално ги исполнуваат тие критериуми, по двоен шок, прво пандемијата, а потоа војната во Украина. ЕУ ги суспендираше правилата во 2020 година и ја продолжи суспензијата до крајот на следната година.

Тоа значи дека постои „прозорец на можности“ за преземање реформи, кои „не треба да се трошат залудно“, пишуваат директорите на одделот на ММФ, пренесува Блумберг Адриа.

Европската комисија, извршната власт на блокот, треба да ги претстави сопствените идеи за фискална ревизија во наредните недели. Владите-членки се поделени околу тоа колку ова треба да биде амбициозно, со некои фаворизирачки мерки за задоволување на инвестициските потреби, додека други се фокусираат на фискалната стабилност.

Други елементи на предлогот на ММФ вклучуваат:

Земјите-членки ќе развијат свои среднорочни буџетски планови, кои ќе бидат оценети од нов, независен Европски фискален совет. Земјите на ЕУ, исто така, ќе постават долгорочни годишни ограничувања за трошење.

Земјите-членки со кревки финансии би морале да објавуваат избалансиран буџет или суфицит за три до пет години, додека оние со помал долг би имале поголема флексибилност – охрабрувајќи ги владите да градат тампон во добри економски времиња.

Останато

Пензионерите добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти

Објавено

на

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Годишната стапка на инфлација во Белгија 11,27 проценти, највисоко ниво во последните 50 години

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во Белгија се искачи на 11,27 проценти во септември, што е највисоко ниво во последните 50 години, покажуваат официјалните податоци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Владата обезбеди 250 милиони евра со поволни услови преку германски хартии од вредност

Објавено

на

Владата донесе одлука за издавање хартии од вредност на германскиот пазар, обврзница позната како „Namensschuldverschreibungen”, односно NSV, во износ од 250 милиони евра. Како што соопшти Министерството за финансии (МФ), средствата ќе се искористат за отплата на стари долгови кои доспеваат и за финансирање на буџетски потреби. (more…)

Продолжи со читање

Популарно