Connect with us

Останато

ММФ: Новите проекции за глобалната економија ќе бидат уште полоши

Објавено

на

Меѓународниот Монетарен фонд (ММФ) најверојатно ќе ги ревидира своите проекции за глобалната економија, како резултат на развојот во врска со кризата Ковид-19. Новите проекции ќе бидат полоши од претходните.

Организацијата во април предвиде дека светската економија ќе се намали за три проценти оваа година.

ММФ ќе објави нова прогноза на 24 јуни и таа веројатно ќе ја одрази „исклучително предизвикувачката состојба“ во економијата, изјави извршната директорка Кристалина Георгиева.

„Веројатно ќе ги ревидираме предвидувањата надолу, врз основа на најновите показатели и податоци. Тие ни кажуваат дека поголем дел од земјите поминуваат полошо отколку што очекувавме и предвидувавме“, рече Георгиева.

Останато

УЈП: Корисниците на МОЈДДВ кои имаат трансакциска сметка на Еуростандард банка да извршат промена

Објавено

на

Управата за јавни приходи апелира до граѓаните кои во апликацијата МојДДВ имаат внесено трансакциска сметка од Еуростандард Банка, да извршат промена со внесување на валидна трансaкциска сметка, со цел исплата на средства од поврат на ДДВ за физички лица.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Рустеми: „АД Пошта” ја стопираше услугата платен промет, откако ѝ е одземена дозволата на Еуростандард банка

Објавено

на

Генералниот директор на АД Пошта Северна Македонија, Ејуп Рустеми на прес-конференција одржана по повод одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка АД Скопје со која Македонската пошта имаше договор за извршување на услугата платен промет, изјави дека платниот промет што се врши преку АД Пошта Северна Македонија е стопиран и ќе се активира кога ќе биде потпишан договор со друга банка во законска процедура. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондот за осигурување на депозити: Депонентите во Еуростандард банка АД Скопје ќе бидат обештетени за своите депозити, но не повеќе од денарска противвредност од 30.000 евра по депозит

Објавено

на

Фондот за осигурување на депозити согласно Решението на гувернерот на Народна банка на Република Северна Македонија бр. 15 -20139/1 од 12 август 2020 година за укинување на дозволата за основање и работа на Еуростандард банка АД Скопје ги известува сите физички лица – депоненти на Еуростандард банка АД Скопје дека обесштетувањето по основ на вкупни депозити кои ги имаат во Банката ќе започне во рок од 20 дена и ќе се изврши во согласност со законските прописи. (more…)

Продолжи со читање

Популарно