Connect with us

Останато

ММФ: Криптовалутите ги дестабилизираат пазарите во развој

Објавено

на

Острите промени на цените на криптовалутите доведуваат до дестабилизација на тековите на капиталот, а тоа особено важи за пазарите во развој. Употребата на дигитални блокчејн валути наместо традиционални валути создава „непосредни и акутни ризици“. Ова го изјави финансискиот советник на Меѓународниот монетарен фонд и шеф на неговиот оддел за пазари на пари и капитал, Тобaјас Адријан, цитиран од „Financial Times“.

„Ова е голем предизвик за политичарите во некои земји“, рече Адријан, кој потсети дека пазарите на криптовалути изгубиле околу 1 милијарда долари од нивната рекордна капитализација во последните недели.

Минатата недела ММФ го повика Ел Салвадор да престане да го признава биткоинот како законско средство за плаќање, повторувајќи го своето предупредување дека официјалното усвојување на дигитални средства претставува голем ризик за стабилноста и интегритетот на финансискиот систем на земјата.

Претседателот на Салвадор, Наиб Букеле, кој бара повеќе од 1 милијарда долари финансирање од ММФ, планира да собере пари во трезорот со продажба на обврзници деноминирани во најпопуларната криптовалута во светот. Шемата наиде на критики од некои меѓународни инвеститори кои имаат долгови претходно издадени од владата на Ел Салвадор.

Адријан додаде дека некои пазари и економии во развој сега се соочуваат со ризиците од таканаречената „криптовалута“.

„Ќе треба да се рафинираат мерките за управување со тековите на капиталот. Спроведувањето на воспоставените регулаторни инструменти за управување со тековите на капитал може да биде потешко кога вредноста се пренесува преку нови инструменти, нови канали и нови нерегулирани даватели на услуги“, рече финансискиот советник на ММФ.

Знаците за поблиска врска помеѓу перформансите на криптовалутите и другите финансиски средства во развиените земји, како што се американските технолошки акции, државните обврзници, па дури и суровата нафта, исто така го загрижуваат ММФ.

Експертите од институцијата со седиште во Вашингтон веруваат дека ненадејните промени во цената на криптовалутите придонесуваат за продажба на пазарите на капитал.

„Корелацијата помеѓу крипто-пазарот и берзата станува се посилна. Криптовалутите сега се многу тесно поврзани со она што се случува со акциите. Не можеме едноставно да го игнорираме тој тренд“, рече Адријан.

ММФ ги повика националните и глобалните регулатори да воспостават координиран, конзистентен и сеопфатен пристап за супервизија на криптовалутите. Сепак, ова е тешка задача, со оглед на брзината со која дигиталните средства влегуваат во финансискиот систем.

„Преговарањето за глобалните регулативи никогаш не е брзо. Но, ако почнеме сега, можеме да ја постигнеме целта за одржување на финансиската стабилност и во исто време да уживаме во придобивките од фундаменталните технолошки иновации“, рече Адријан.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно