Connect with us

Останато

Министерството за економија и Стопанската комора на Северозападна Македонија потпишаа Меморандум за соработка

Објавено

на

Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) ќе назначи лице кое постојано ќе биде во директен контакт со Министерството за економија со цел континуирана соработка, навремено и транспарентно информирање, како и пренесување на предлозите за подобри политики од двете страни.

Ова е предвидено во Меморандумот за соработка кој денеска беше потпишан помеѓу Министерството за економија и Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ).

Министерот за економија Крешник Бектеши на потпишувањето Меморандумот за соработка истакна дека Министерството за економија континуирано работи на подобрување на соработката со бизнис секторот, пред се во делот на креирање на мерки и програми кои се во интерес на компаниите.

„Станува збор за многу важен документ. Ние и во минатото сме имале одлична соработка и сме креирале мерки и политики во интерес на бизнисот, но сега со Меморандумот кој што денеска го потпишавме сме обврзани да ги споделуваме заедничките информации транспарентно и навремено со цел подобрување на условите за бизнис заедницата. Министерството за економија останува отворено за соработка. СКСЗМ располага со голем број анализи посебно на микро и малите претпријатија се важни за Министерството за економија. Ние овие анализи ќе можеме да ги користиме за креирање политики, за рационално користење на средствата и се тоа во насока на освојување нови пазари, промоција и зголемување на извозот“, изјави Бектеши.

Претседателот на СКСЗМ, Неби Хоџа, истакна дека лицето што ќе биде назначено од нивна страна, ќе биде вклучено во сите активности во Министерството за економија.

„За реализација на сите наши барања, заложби за подобра бизнис клима ќе номинираме кандидат од Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) кој ќе биде мост на соработка и проток на информации меѓу двете институции. Нашата заложба како бизнис заедница е секогаш во насока на подобар бизнис амбиент за развој на економијата во нашата држава“, кажа Хоџа по потпишување на Меморандумот за соработка.

Останато

Дури 40% онлајн продавници во ЕУ користат манипулативни техники

Објавено

на

Од 399 онлајн продавници кои властите на Европската унија ги контролираа во претходниот период, дури 148 учествуваат во манипулативен бизнис, соопшти Европската комисија. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

КРИПТОВАЛУТИТЕ СЕ ПОВТОРНО ИН – Биткоинот порасна за 40% во јануари!

Објавено

на

Големите инвеститори повторно почнаа да вложуваат во криптовалути по еден месец на масовен раст на биткоинот од 40 проценти во јануари оваа година. Инвеститорите забележаа прилив од над 117 милиони долари минатата недела, најголем неделен пораст од јули минатата година, според податоците на „CoinShares“. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Досега за најдобрите македонски е-трговци гласале повеќе од 4.000 гласачи

Објавено

на

За само неколку денови повеќе од 4.000 граѓани гласaле за е-трговците кои се номинираа на Изборот за најдобрите во македонската е-трговија – “Ecommerce Awards 2022”, во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија. Изборот за најдобрите е-трговци се организира по втор пат токму со цел да ја препознае и награди напорната работа на домашните е-трговци во изминатата година, да се подигне свеста за е-трговијата во јавноста и да поттикне зголемување и подобрување на понудата во е-трговијата. (more…)

Продолжи со читање

Популарно