Connect with us

Останато

Минималната плата од 18.000 денари станува реалност

Објавено

на

По тридневна расправа, Собранието денеска ги усвои измените на Законот за минимална плата во Република Северна Македонија, со кои се предвидува минималната плата да се покачи од 15 на 18 илјади денари со тоа што во првата година државата ќе го субвенционира зголемувањето на придонесите кај бизнисите што до сега не го користеле тоа.

Од присутните 95 пратеници, позитивно се изјаснија 90 од нив, додека немаше никој против или воздржан.

Со законските измени, се очекува околу 80 илјади работници во април да земат покачена минимална плата. За помош на фирмите за зголемување на минималната плата во буџетот се предвидени 16 милиони евра, кои ќе се искористат за покривање на разликата во придонесите во првата година.

Со измените на законот се утврдува и методологијата за годишното усогласување на минималната плата, па така ќе има тековно усогласување на минималната плата со годишниот раст на просечната плата и на трошоците за живот. Висината на минималната плата не смее да биде пониска од 57 отсто од просечната плата.

Останато

ЛЕСНО Е КОГА ИМАШ ИЗОБИЛСТВО НА ЗЛАТО – Гана набавката на нафта ќе ја плаќа во злато наместо во долари

Објавено

на

Владата на Гана работи на план да купува нафта со плаќање во злато наместо со долари, објави на Фејсбук, потпретседателот на државата Махамуду Бавумиа. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечна плата во септември изнесувала 32.553 денари

Објавено

на

Просечната исплатена нето-плата по вработен, во септември годинава изнесувала 32.553 денари и е за 12,8 проценти повисока од истиот месец лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно