Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Криптовалути

Минатото на криптовалутите и нивната иднина

Објавено

на

Инвеститорите во 2017 година – а посебно во четвртиот квартал – сакаа да купат Bitcoin (BTC) и Ethereum (ЕТH) со единствена цел да ја разменат за специфични ICO токени за кои сакаат да инвестираат. Купувачите на Bitcoin и Ethereum не сакаа да поседуваат Bitcoin или Ethereum. Тие сакаа да ги купат новоотворените токени за понуда на почетни монети (МЦО), но тие требаше да купат Bitcoin и Ethereum како краток начин да го добијат она што во крајна линија го сакаа. Сопствениците на Bitcoin и Ethereum не сакаа да продаваат. Тие ја следеа цената на нивниот имот.

Потоа, оние компании што почнаа да ги завршуваат своите ICOs станаа китови, кои започнаа – како група – да ги растоварат своите токени во декември и јануари, а со тоа ја превртуваа динамиката на големата побарувачка за Bitcoin и Ethereum на сите продавачи на Bitcoin и Ethereum.

Потоа, тоа беше паника на банката. Притисокот од регулаторите на САД во Q3 и Q4 од 2017 година резултираше со забавување и речиси целосно прекинување на ICO од почетокот на 2018 година. Потоа, ICO или стопираа или радикално забави. Интересна динамика на тековниот пазар е дека цените на сите криптовалути се високо поврзани меѓусебно. Само погледнете ја цената на кој било знак на CoinMarketCap, и ќе забележите совршена корелација меѓу цените на повеќето од нив. Bitcoin и Ethereum одат заедно и надолу, а повеќето други токени се поврзани на ист начин.

Во 2018, нешто друго се разви. Станува јасно дека сите овие финансирани ICOs не беа проверени од вистински технолошки искусни ангели или VCs – тие главно не беа токени за кои навистина би сакале да инвестирате. Претходно, сите овие монети беа во корелација со зголемувањето на цената на Bitcoin и Ethereum, но сега ги влече. Сите тие се во корелација, а големиот дел од целокупното ограничување на пазарот го топи “крипто бродот” воопшто.

Сега е време за пристигнување на искусни VCs за да се подигнат вистински VC фондови, да се генерираат големи количини на проток на договори, да се процесираат процесите кои се движат со целосно централизирани и децентрализирани тимови квалификувани да спроведат соодветна анализа, да ги финансираат најдобрите, како и да помогнат портфолио компании dда ги извршуваат и управуваат со ризикот на инвеститорите преку диверзификација и изградба на портфолио. Инвеститорите сега поседуваат капитал и токени. Некои децентрализирани случаи за “чиста игра” бараат само токени – но повторно со вистинска стара училишна длабинска анализа – пред да фрлаат пари.

Новите компании што ќе бидат финансирани во 2019 година – и ќе бидат отворени во 2019, 2020 и 2021 година – ќе бидат далеку подобри во просек од групата отворени во 2017 година, што ќе резултира со враќање на пазарот. Искусните претприемачи поддржани од VC сега работат на блокчајн стартап, што значи дека популацијата на менаџерските тимови еволуирала надвор од оригиналните анархисти на Bitcoin.

2019 година би можело да биде одлично време за инвестирање во VC фонд фокусиран на блок или инвестирање во блокчејн технологија, земајќи ги во предвид лекциите од врвни VCs кои имаат силен претприемачки инвестициски тим со искуство во постигнување врвни перформанси на IRR и ефикасност во готово.

Криптовалути

Биткоинот забележа највисок раст за една година

Објавено

на

Вредноста на криптоватите, предводена од од најпопуларниот биткоин, драстично се зголеми во последните 24 часа. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Symantec предупредува за постоење на скриени апликации кои “копаат” криптовалути

Објавено

на

Компанијата Symantec објави нов безбедносен извештај во кој предупредува за постоење на осум малициозни апликации коишто се пронајдени во склоп на Windows 10 апликацијата во официјалната продавница, Microsoft Store.

Се работи за апликации кои беа објавени во Microsoft Store помеѓу април и декември 2018 година и содржат компонента којашто служи за “копање” на криптовалутата Монеро, а тоа корисниците кои ја инсталирале Windows 10 апликацијата, не го знаеле. Спорните апликации во просек имале и повеќе од 2.000 рецензии, а веројатно и напумпани оценки.

Самите апликации биле претставени како нови интернет пребарувачи, алатки за репродукција на мултимедијални содржини и за преземање содржини од интернет, како и водичи за оптимизација на батериите. Се верува дека зад сите овие апликации стои еден  ист програмер или група на програмери.

По добивањето на деталите за овие малициозни апликации, Мајкрософт веднаш ги повлече од продажба.

Имињата на осумте контроверзни апликации за кои алармира Symantec се:

  1. Fast-search Lite,
  2. Battery Optimizer (Tutorials),
  3. VPN Browser,
  4. Downloader for YouTube Videos,
  5. Clean Master (Tutorials),
  6. FastTube,
  7. Findoo Browser 2019,
  8. Findoo Mobile & Desktop Search.
Продолжи со читање

Криптовалути

Шведска лансираше своја криптовалута!

Објавено

на

Една голема светска влада само што им додели огромен глас на доверба и легитимитет на криптовалутите. Шведската влада донесе Одлука за поддршка на криптовалутите и официјално ја лансираше својата круптовалута – Sweden coin. (more…)

Продолжи со читање
project

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange