Connect with us

Останато

Милијардерите го зголемија своето богатство на 10,2 трилиони долари

Објавено

на

Во текот на пандемијата на коронавирусот, вкупното богатство на милијардерите се зголеми на 10,2 трилиони долари, се вели во извештајот на швајцарската банка UBS.

Од април, кога започна кризата предизвикана од пандемијата, до јули, нивното богатство пораснало за 27,5 проценти, додека од друга страна милиони луѓе останаа без работа, пишува британскиот весник Гардијан. На растот на богатството најмногу влијаеле берзантските движења за време на пандемијата.

Од UBS истакнаа дека нивното богатство достигнало нов врв, потсетувајќи дека на крајот на 2017 година, тоа изнесувало 8,9 трилиони долари. Бројот на милијардери е зголемен во споредба со три години порано. Тогаш имало 2.158, а сега има 2.189.

Џозеф Стадлер од UBS смета дека милијардерите уште повеќе профитирале од кризата затоа што, како што рече, имаат стомак да купуваат повеќе акции на компании во време кога пазарите ширум светот пропаѓаат. Сепак, вредноста на акциите на индивидуалните технолошки компании, кои се во сопственост на милијардери, значително се зголеми во последните месеци.

Стадлер е на мислење дека милијардерите имаат „апетит за значителен ризик“ и дека се сигурни дека нема да ја прокоцкаат својата среќа.

Директорот на “Тинктанк” центарот, Лук Хилиард, истакна дека концентрацијата на богатството е „многу грд феномен од морална перспектива и дека е економски и социјално деструктивен“.

Лидерот на Амазон, Џозеф Безос, сè уште е најбогатиот човек во светот и неговото богатство се проценува на 189 милијарди долари.

Останато

Во последниот квартал од 2020 година имало 151.972 невработени од вкупно 941.524 активни лица

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесувало 941.524 лица, од кои вработени биле 789.552, а 151.972 лица се невработени. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Објавено

на

Сметководството е врската меѓу стопанството и институциите, а од неговото непречено извршување зависат сите економски процеси. Анкетата што ја направи Комората на сметководители меѓу своите членови покажа дека речи 65 отсто од сметководителите биле заболени Ковид-19 или биле во изолација поради контакт или заболен член на семејството. Во такви услови е јасно дека не е возможно работата да се одвива непречено и повторно се поставува прашањето дали ќе се донесе разумна одлука за  роковите за поднесување на завршни сметки и финансиски извештаи да се усогласат со европските држави или и понатаму ќе продолжи да се гази достоинството на оваа значајна професија и да се ризикува со добивање на податоци чиј квалитет не може да се гарантира поради условите под притисок под кои работат сметководителите. Од овие податоци во голема мера зависи креирањето на финансиските политики на национално ниво. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Министерството за финансии ќе овозможи на дневна основа да се следат приходите и расходите на буџетот

Објавено

на

Министерството за финансии подготвува техничка можност на дневна основа да се следат буџетските приходи и расходи, соопшти на прес-конференција министерот Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно