Connect with us

Останато

Миленијалците повеќе немаат доверба во берзата – каде ги инвестираат парите?

Објавено

на

Светските берзи и хартиите од вредност долго време се избор број еден за луѓето кои сакаат да ги инвестираат своите пари. Но, тоа би можело да се промени со стапување на сцена на помладата генерација т.н. миленијалци.

Според истражувањето на „Bank of America”, поединци на возраст од 21 до 42 години со средства од најмалку 3 милиони долари имаат само 25% од нивните портфолија инвестирани во акции. За богатите инвеститори на возраст над 43 години, распределбата на акции е многу повисока и изнесува 55%.

Неодамнешниот т.н. “bear market” може да има врска со одлуките на овие миленијалци.

„Имавме многу силни перформанси на берзата во изминатата деценија и сега живееме во нестабилни времиња. Тоа е првото нешто што миленијалците го истакнуваат“, вели Џеф Бускони, главен оперативен директор во „Bank of America”, во интервјуто.

И покрај неодамнешниот скок на берзата, референтниот индекс “S&P 500” сè уште е во минус за речиси 7% во изминатата година.

Бускони додава дека помладата генерација инвеститори се повеќе верува дека „традиционалното портфолио на акции и обврзници нема да донесе натпросечен принос“.

Кои средства и инструменти се најпопуларни во моментов за богатите миленијалци?

Недвижен имот

Недвижностите се популарна класа на средства во последно време – можеби затоа што тие се добро позната заштита од инфлација.

Како што се зголемуваат трошоците за суровините и работната сила, новите имоти се поскапи за изградба. А, тоа ја зголемува цената на постоечкиот недвижен имот.

Добро избраните недвижнини можат да обезбедат повеќе од само зголемување на цената. Инвеститорите, исто така, можат да имаат постојан прилив на приход од изнајмување.

Не е изненадувачки што поединците со поголемо богатство – без оглед на возраста – гледаат можности во овие средства.

Во истражувањето на „Bank of America”, 28% од помладите луѓе рекле дека недвижностите претставуваат голем потенцијал за раст. И 31% од постарата група го имаат истото мислење.

Криптовалути

Некогаш се сметаше за ретко средство, криптовалутите сега влегоа во мејнстримот. Студијата на Институтот CFA претходно оваа година покажа дека 94% од државните и владините пензиски планови се инвестирани во криптовалути, пишува „Yahoo Finance”.

Се разбира, многу инвеститори дознаа за нестабилноста на криптовалутите на потешкиот начин преку масовното повлекување оваа година. Но, некои богати милениумци сè уште веруваат во оваа класа на средства.

Во истражувањето на „Bank of America”, 29% од помладите луѓе рекоа дека крипто нуди големи можности за раст, додека само 7% од постарата група се согласија.

Не е изненадувачки, помладите луѓе се исто така многу повеќе изложени на криптовалути (просечна распределба од 15% од нивното портфолио) отколку постарата генерација (просечна распределба од 2% од нивното портфолио).

Приватен капитал

Приватниот капитал се однесува на инвестиции во компании кои не се јавно тргувани.

Приватен капитален фонд зема пари од инвеститори во фондови, ги инвестира во компании – обично со преземање контролни удели – и работи со менаџерските тимови на компаниите за да го направат нивниот бизнис повреден. Целта е подоцна да ги продадат нивните удели во компаниите за пристоен профит.

Додека приватните капитални фондови генерално не се отворени за мали инвеститори, тие стануваат сè попопуларни меѓу богатите.

Во 2021 година, откупот на приватниот капитал се удвои од 2020 година на 1,1 трилиони долари, според „Bain & Company”.

Исто така, оваа класа на средства привлече богати милениумци.

Истражувањето на „Bank of America” покажа дека 25% од поединците на возраст од 21 до 42 години со средства од најмалку 3 милиони долари го идентификувале приватниот капитал како една од најголемите можности за раст, во споредба со 15% од постарите кои го делеле истиот став.

Останато

Пензиите ќе се зголемат за 8,4 проценти!

Објавено

на

Советот на социјална сигурност денеска на состанок усвои зголемување на пензиите. Просечната пензија од 17 666 денари се зголемува на 19 150 денари. Зголемувањето на мартовската пензија согласно методологијата ќе биде зголемување од 8,4 проценти што е повеќе од очекуваното, информира премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција во Владата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ПАНТЕЛЕОН ГС понуди 330 милиони денари со што станува потенцијален сопственик на зградата на Еуростандард Банка во центарот на Скопје

Објавено

на

Во текот на вчерашниот ден, на третата електронска лицитација за продажба на зградата на Еуростандард Банка-во стечај како потенцијален и мошне извесен иден сопственик на имотот се јави компанијата Пантелеон ГС која понуди 330 милиони денари. Оваа понуда беше избрана за најдобра во текот на вчерашната електронска лицитација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Стапката на инфлација во Аргентина се искачи на повеќе од 100 проценти

Објавено

на

Стапката на инфлација во Аргентина изнесува повеќе од 100 проценти, што се случи за првпат по хиперинфлацијата во оваа земја во текот на 90-тите. Аргентина банкротираше во 2001 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно