Connect with us

Анализи

Миграциите го забрзуваат економскиот раст и ја намалуваат сиромаштијата

Објавено

на

Во новата студија на Светската банка, се проценува дека миграциите придонесуваат за развојот на светската економија. Покрај тоа, благодарение на миграциите, Светската банка предупредува, милиони луѓе успеваат да излезат од сиромаштија.

Главната движечка сила за миграцијата е големите разлики во платите кои постојат меѓу развиените и неразвиените земји во светот. Со емигрирање во нова земја од нивниот привремен или постојан престој, имигрантите често ги трошат своите приходи во однос на оние што ги имаат во нивната матична земја. Тоа е финансиска корист е од суштинско значење не само за нив да излезат од сиромаштија, но, исто така, да ги извадат од сиромаштијата нивните семејства кои остануваат во нивните матични земји, се вели во новата студија на Светска банка со наслов “Се движи кон просперитет: глобалната миграција и на пазарот на трудот”.

Од друга страна, недостигот доселување на работна сила се големи во татковините на имигрантите кои доаѓаат во времето потребно за работна сила, главно за работни места кои нивните работници не сакаат да ги работат, или дека тие едноставно немаат сила. Ние не треба да се прашуваме зошто мигрантите пополнуваат дупки кои постојат на пазарот на трудот на ИТ секторот во Силиконската долина во Калифорнија.

Истражувањето покажува дека миграционите текови во последните децении се стабилизираат и не се значително променети во последните пет децении. Од 1960 до 2015 година, на пример, учеството на мигрантите во светското население се движи од 2,5 до 3,5 проценти. Од ова, околу 60 проценти од имигрантите, од кои вкупно околу 250 милиони, одат во 10-те земји кои најмногу ги привлекуваат имигрантите. Вреди да се истакне дека речиси две третини од високообразованите имигранти заминуваат за САД, Канада, Австралија и Велика Британија, според студијата на Светската банка.

“Бројот на меѓународните мигранти се уште е прилично умерена, но мигрантите често доаѓаат во бранови и се групирани во истите места како и за истите видови на работни места”, рече Shantayanan Devarajan, еден од директорите на Светската банка.

И покрај тоа, имиграцијата, генерално, има негативно влијание врз економиите на земјите од кои доаѓаат имигрантите. Проблеми се случуваат и во земјите каде имигрантите се емигрираат. Затоа, студијата препорачува имиграциската политика да се усогласи повеќе со потребите на пазарот на трудот во земјите што примаат имигранти. На пример, ако некоја земја има поголема потреба за имигранти за вршење на сезонски работи, потребно е да се развие таква имиграциона програма која ќе го поддржи нивниот привремен престој во земјата-корисник, и да ги обесхрабри нивните постојани живеалишта. Исто така, се препорачува да се укинат квотите за имиграција, кои треба да се заменат со повеќе пазарно-ориентирани мерки.

Анализи

Златните резерви на моќните држави

Објавено

на

Ако ги рангираме топ 10 најдобрите централни банки во светот нема да забележиме голема промена од година во година. Но, тоа што ќе го забележиме како промена е големината на нивните резерви. Сепак, ниту една држава не може да го надмине САД.

Шест години по ред пак Русија е најголемиот купувач на злато, и нејзините резерви веќе надминуваат 220 тони, претекнувајќи ја Кина, која е на петтото место, покажува истражувањето GFMS Gold Survey.

Земјите со најголеми резерви на злато во првите месеци од 2018 година:

1. САД – 8133,5 тони / 75,2% од резервите на земјата;

2. Германија – 3371 тони / 70,6% од резервите на земјата;

3. Италија – 2451,8 тони / 67,9% од резервите на земјата;

4. Франција – 2436 тони / 63,9% од резервите на земјата;

5. Русија – 1909,8 тони / 17,6% од резервите на земјата;

6. Кина – 1.842,6 тони / 2,4% од резервите на земјата;

7. Швајцарија – 1040 тони / 5,3% од резервите на земјата;

8. Јапонија – 765,2 тони / 2,5% од резервите на земјата;

9. Холандија – 612,5 тони / 68,2% од резервите на земјата;

10. Индија – 560,3 тони / 5,5% од резервите на земјата;

Продолжи со читање

Анализи

Зошто е многу важно здравственото – патничко осигурување

Објавено

на

За планирање на одмор е потребно време и пари. И покрај вашите добри намери, животот е непредвидлив и може да се најдете во тешка ситуација на непознато место. Затоа е важно да се чувствувате сигруно и безбедно дури и ако се случи најлошото. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Што да направите ако банкоматот ви ја ,,проголта” картичката!?

Објавено

на

Дали ви се случило банкоматот да ви ја “проголта“ картичката и во истиот момент да не знаете што да направите, а парите ви се повеќе од потребни? Или можеби сте ваделе пари од банкомат, парите ви се симнати од сметката, а банкоматот не ви ги исфрлил? (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange