Connect with us

Останато

Меѓугодишната инфлација во еврозоната во февруари изнесува 0,9 проценти

Објавено

на

Меѓугодишната инфлација во еврозоната во февруари 2021 година е стабилна и изнесува 0,9 проценти, иста како и во јануари, покажа брзата проценка на Статистичкиот завод на Европската унија, „Евростат”.

Гледано по главните компоненти на инфлацијата- цените на храната, алкохолот и тутунот во монетарниот блок во февруари се повисоки за 1,4 проценти на меѓугодишно ниво, во однос на годишниот раст од 1,5% во јануари, покажаа првичните податоци објавени на веб-страницата на Евростат.

Следуваат услугите, што минатиот месец беа поскапи за 1,2 проценти во однос на февруари 2020 година (1,4% во јануари), потоа индустриската стока без енергенсите, со стапка од 1,0 проценти во споредба со 1,5 проценти во јануари, како и секторот енергетика чии цени во февруари се пониски за 1,7 проценти на меѓугодишно ниво (-4,2% во јануари).

Од 19 земји-членки на еврозоната, Холандија во февруари има највисока меѓугодишна стапка на инфлација од 1,9 проценти, процени Евростат, додека Грција забележува подлабока дефлација од минус 1,9 проценти.

Останато

Комората на сметководители се придружува на протестот на ТУК

Објавено

на

Комората на сметководители години наназад реагира на репресивната улога на Министерството за финансии и неговата улога во уништувањето на сметководствената професија. Структури од Секторот за финансиски систем од ова министерство, наместо да ги извршуваат своите работните задачи во интерес на граѓаните, за што земаат плата, делуваат низ призма на исполнување на своите лични интереси притоа загрозувајќи ја егзистенцијата на 10.000 професионалци од дејноста. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Маск загуби 5,6 милијарди долари за еден ден по падот на акциите на „Tesla”

Објавено

на

Акциите на компанијата „Tesla” на Илон Маск забележаа пад по информацијата дека две лица загинаа во несреќа со електричен автомобил на компанијата во текот на изминатиот викенд, пишува списанието „Forbes”. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечна месечна нето-плата по вработен во февруари изнесува 27.948 денари

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, изнесува 102.7. (more…)

Продолжи со читање
Популарно