Connect with us

Форекс

МЕРКИТЕ НА ЕЦБ ВРОДИЈА СО ПЛОД – еврото зајакна во однос на доларот!

Објавено

на

На глобалните пазари доларот падна од 20-годишниот максимум минатата недела во однос на кошницата валути, при што еврото доби повеќе од 1 процент откако Европската централна банка ги зголеми каматните стапки поагресивно од очекуваното, односно за 0,5 проценти.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела се намали за 1,2 проценти, на 106,70 поени.

Истовремено, доларот падна за 1,3 проценти во однос на европската валута, па цената на еврото достигна 1,0215 долари, блиску до највисокото ниво во последните две недели.

Курсот на доларот падна и во однос на јапонската валута, за 1,7 проценти, на 136,10 јени.

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Проширување на котација на државни обврзници во вредност од 2,1 милијарди денари

Објавено

на

Македонска берза АД Скопје ја известува јавноста дека согласно Барањето бр.15-2790/1 од 29.03.2023 година и Барањето бр.15-2160/1 од 08.03.2023 година од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од денес (04.04.2023 година) на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики: (more…)

Продолжи со читање

Популарно