Connect with us

Останато

Менаџерка од Дојче банк тврди дека не е веројатен нов колапс од типот на Леман брадерс

Објавено

на

Од 2005 до 2007, на врвот на „балонот“ на пазарот на недвижности, хипотекарни кредити им биле одобрувани на луѓе кои сакале да купат недвижнина, а не можеле тоа да си го дозволат. Потоа тие кредити се „пакувале“ во хартии од вредност и им се препродавале на инвеститорите. Леман брадрс во тој период купиле неколку брокерски куќи кои се бавеле со тоа и остварувале рекордни добивки.

Но, кон средината на 2007 почнале да се трупаат загубите. Фаталниот удар се случи девет месеци подоцна, на 16 март 2008, кога на раб на стечај се најде инвестициската банка Беар Стернс поради големите шпекулации со вредносни хартии базирани на второстепени хипотекарни кредити.

Светскиот шок предизвикан од колапсот на американската инвестициска банка Леман брадерс пред 10 години, најверојатно нема да се повтори, изјави извршна директор на Дојче банк, која исто така, ја отфрли можноста за укинување на дерегулацијата на финансискиот пазар.

– Оттогаш, се поставени многу заштитни механизми за да се спречат ефектите од „зараза“ и многу е направено за зајакнување на финансискиот систем, Силвие Матерат, членка на одборот на најголемата банка во Германија.

Матерат, исто така, верува дека американскиот претседател Доналд Трамп и неговата Републиканска партија ќе се соочат со силно противење на секакви чекори за големо намалување на регулативата за финансискиот пазар воведени во пресрет на финансиската криза.

– Не верувам дека ќе има бран на дерегулација, во основа поради тоа што е доста тешко да се имплементира, а тоа ќе биде тешко да се смени, рече Матерат, кој е главен регулаторен офицер во Дојче банк.

– Главните актери не го сакаат тоа, и не само заради дополнителната сигурност што ја носи, туку и од многу себична причина: Беше многу болно да се помине низ сето тоа и би било исто толку болно да се повтори.

– Наместо тоа, очекувам олеснување во смисла на имплементација, но не и дерегулација, рече таа

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange