Connect with us

Форекс

Медиумската присутност на МБИ10 компаниите

Објавено

на

Следниот приказ ја одразува медиумската присутност на 10-те Акционерски Друштва кои се дел од МБИ10 индексот на Македонската Берза.

Мониторингот на ПИКАСА АНАЛИТИКС презентира резултати од 400 мониторирани дигитални медиуми, кои вкупно во текот на Февруари објавиле над 300.000 вести (политика, економија, спорт, култура, технологија, хроника итн).

Еден дел од тие вести се однесуваат на активностите на најголемите и најуспешните акционерски друштва, учесници на МБИ10 индексот.

Приложените резултати покажуваат:

  • На колку медиумски објави биле споменати;
  • Колку пати биле споменувани на социјалните мрежи Твитер, Фејсбук, Инстаграм и Јутуб;
  • Колку вкупно реакции предизвикале објавите каде што биле споменати (збир на лајкови, споделувања, емоции и коментари);
  • Споредба со претходниот месец (Јануари) – дали има зголемување или намалување на бројот на споменувања и реакции.

Покрај банките, кои сочинуваат пола од МБИ10 индексот, останатите 5 компании се од различни индустрии и затоа табелата нема карактер на споредба на компании од различни индустрии.

На пример, во Фармацевтската индустрија, Алкалоид АД учествуваат со над 80% од сите активности на индустријата.

Форекс

Пад на акциите на европските берзи во пресрет на седницата на ЕЦБ

Објавено

на

Вредноста на акциите на европските берзи денеска бележат пад, бидејќи инвеститорите не сакаат да преземаат ризици во пресрет на состанокот на лидерите на Европската централна банка, од кој се очекува да бидат најавени зголемувањата на каматните стапки, имајќи ја предвид рекордната инфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во мај?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.05.-31.05.2021 година вкупниот промет изнесува 577.516.979 денари и е намален за високи 40,11% во однос на претходниот месец април. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља од почетокот на војната двојно ја зголеми вредноста во однос на доларот

Објавено

на

Централната банка на Русија вчера повторно ги намали каматните стапки, по трет пат од почетокот на мај, со цел да го спречи зајакнувањето на рубљата. (more…)

Продолжи со читање


Популарно