Connect with us

Осигурување

МБУ и Халк Осигурување потпишаа Протокол за соработка кој на студентите им обезбедува стажирање, обука и можност за кариера

Објавено

на

Меѓународниот балкански универзитет (МБУ) и Халк Осигурување АД Скопје потпишаа Протокол за соработка кој има за цел да им обезбеди на студентите на МБУ стажирање, професионална обука и можност за кариера во Халк Осигурување.

„МБУ ја поздравува оваа соработка како уште еден чекор во проширувањето на соработката со бизниси кои работат во различни сектори и обезбедуваат одлични можности за кариера на нашите студенти. Нашиот Универзитет е создаден врз идејата за зближување и поврзување на двата клучни сектори во секое просперитетно ориентирано општество, образованието и стопанството. Токму затоа, покрај соработката со други универзитети низ светот, МБУ има склучено партнерство со повеќе компании во земјава со што нашите студенти добиваат можност за пракса и шанса за вработување по завршувањето на студиите. Договорот со Халк Осигурување е уште еден чекор во насока на стекнување професионална обука и отворање можности за вработување на студентите“, вели Висар Рамадани, генерален секретар на Универзитетот.

МБУ располага со седум факултети, односно 18 програми за додипломски и 10 програми за постдипломски студии во различни области, како што се инженерство, архитектура, економија, административни науки, ликовна уметност, образовни науки, комуникација, хуманистички и општествени науки.

Создавање на висококвалитетен кадар којшто веднаш е конкурентен на пазарот на трудот, воспоставено партнерство со бизнис секторот, околу 150 договори за соработка, со можност за стажирање и работа на студентите се само дел од придобивките од студирањето на Меѓународниот балкански универзитет. Со најдобра програма за настава и учење во државата, според Шангајската листа, со иновативни методи на предавање, целосно на англиски јазик и со реномирани експерти во своите области како професори, МБУ создава висококвалификуван кадар кој е конкурентен на меѓународните пазари на трудот.

Последните анализи на универзитетот покажуваат дека над 90% од студентите кои ги завршиле своите студии на МБУ се вработени во првите шест месеци по дипломирањето и веќе градат успешна кариера.

Осигурување

АСО реши 31% повеќе претставки во корист на осигуреници, изречени парични казни за две осигурителни компании

Објавено

на

Во првото полугодие годинава најбројни се претставките за исплата на штети од автомобилска одговорност и за осигуран имот. Најголем раст има кај бројот на претставки со кои осигурениците се жалат на рокот во кој компаниите ги решаваат штетите. Менаџментот на АСО во континуитет ја зголемува транспарентноста во работењето што резултира со постојан раст на бројот на добиени претставки. Во првите шест месеци бројот на претставки по кои постапува АСО се зголеми за 65% во споредба со истиот период лани. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Над 281.000 граѓани имаат животно осигурување, вложиле осум милиони евра за три месеци

Објавено

на

Петте компании за животно осигурување, во првиот квартал, склучиле нови 14.000 договори со кои животите ги осигурале над 20.000 граѓани. Од вложените 8 милиони евра во класичните осигурителни производи: ризико и осигурување со штедна компонента се вложени 6,3 милиони евра, а останатите се инвестирани во „јунит линкд“ осигурување. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Шпаркасе Банка го воведува UnitLinked во соработка со Винер Лајф Виена Иншуренс Груп АД Скопје

Објавено

на

Шпаркасе Банка АД Скопје, во соработка со Винер Лајф Виена Иншуренс Груп АД Скопје како стратешки долгорочен партнер и инвестицискиот фонд WVP, го збогатува своето портфолио на осигурителни производи, преку воведување на нов производ – Unit Linked, кој нуди животно осигурување со инвестирање. (more…)

Продолжи со читање


Популарно