Connect with us

Компании

Мајкрософт стана највредна компанија во светот

Објавено

на

„Microsoft“ го надмина „Apple“ по пазарна капитализација и стана највредната компанија во светот чии акции се тргуваат на берзата, откако извештајот за бизнисот на американскиот производител на Ајфон не ги исполни очекувањата.

Во тргувањето на Вол Стрит до 10:30 часот по источно време, „Microsoft“ имаше пазарна капитализација од 2,45 трилиони долари, додека „Apple“ имаше пазарна капитализација од околу 2,41 трилиони долари, пренесува „CNBC“.

„Apple“ во четвртокот вечерта објави дека во периодот јули-септември, што е четврти квартал во фискалната година на компанијата, остварил приходи од 83,4 милијарди долари поради проблеми во синџирот на снабдување. Се предвидуваше на Вол Стрит дека ќе изнесува 84,3 милијарди.

Извршниот директор на „Apple“, Тим Кук, рече дека недостигот на приходи е проценет на шест милијарди долари и дека очекува проблемите со синџирот на снабдување да се влошат во кварталот октомври-декември.

Иако продажбата на Ајфон на „Apple“ се зголеми за 47 проценти во однос на претходната година, таа исто така не успеа во споредба со очекувањата на аналитичарите.

Од друга страна, „Microsoft“ деновиве објави дека во првиот фискален квартал остварил за 22 отсто поголеми приходи во однос на истиот период лани, што беше најбрзиот раст од 2018 година.

„Apple“ е првата компанија во светот што достигна пазарна капитализација од 1,0 трилиони долари во 2018 година, и првата што го надмина нивото од 2,0 трилиони долари минатата година.

„Microsoft“ минатата година успеа накратко да го надмине „Apple“ по пазарна капитализација, бидејќи пандемијата предизвика хаос во синџирите на снабдување, а во јуни оваа година достигна пазарна вредност од 2.000 милијарди долари откако за прв пат го објави првото големо ажурирање на својата програма Windows прв пат по пет години, наведе „CNBC“.

Компании

Оглас за вработување во ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Објавено

на

Друштво за управување со отворени и затворени инвестициски фондови, дел од групацијата за финансиско советување WVP Group од Грац, Австрија, е лидер на пазарот во Македонија по средства под управување (90+ милиони евра) и повеќе од 6.700 инвеститори во инвестициските фондови и услугата управување со средства на индивидуални клиенти (Wealth Management). ВФП Фонд Менаџмент е прво друштво за управување со отворени и затворени инвестициски фондови кое од оваа година влегува и во бизнисот со управување со доброволни пензиски фондови преку регистрирање на четвртиот доброволен пензиски фонд на пазарот, ВФП отворен доброволен пензиски фонд – Скопје.

(more…)

Продолжи со читање

Компании

Промени во Надзорниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје

Објавено

на

КБ Прво пензиско друштво АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за измени во органите на управување односно Надзорниот одбор на компанијата. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Шпаркасе Лизинг Доо Скопје со силни перформанси во првата половина на 2022 година

Објавено

на

Врз основа на неревидираните финансиски извештаи за првите шест месеци од 2022 година Шпаркасе Лизинг Доо Скопје оствари силни перформанси во сите сегменти на работењето, што придонесе и за раст на вкупното портфолио од 16,8% споредено со почетокот на годината, како и:* (more…)

Продолжи со читање


Популарно