Connect with us

Компании

Маја Стефкова-Штериева реизбрана, а Миран Ковач избран за нов член на Надзорниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје

Објавено

на

КБ Прво пензиско друштво АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за измени во органите на управување односно Надзорниот одбор на компанијата.

Со Решението на Централниот регистар на РСМ од 07.07.2021 година извршени се следните промени: извршен е упис на Миран Ковач за нов независен член на Надзорниот одбор и извршен е реизбор на Маја Стефкова-Штериева за член на Надзорниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје.

Воедно, на независниот член на Надзорниот одбор на Друштвото – Маријан Шунта му престана мандатот заклучно со 06.07.2021 година и соодветно на тоа извршено е негово бришење од Централниот регистар на РСМ.

Уписот на промените е извршен врз основа на Записник од собрание на акционери – Нотарски акт ОДУ 403/21 од 30.03.2021 година од Нотар Сашо Клисароски од Скопје и Решение на Агенцијата за супервизија на капиталното финансисрано пензиско осигурување бр.14-294/4 од 02.06.2021 година за одобрување на избор и реизбор на членови на Надзорниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје.

Надзорниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје во моментов го сочинуваат:

  • Аленка Жнидаршич Крањц – Претседател и член на Надзорниот одбор;
  • Маја Стевкова Штериева – член на Надзорниот одбор;
  • Јанез Крањц – член на Надзорниот одбор;
  • Анита Бислимовска – член на Надзорниот одбор;
  • Марко Андонов – независен член на Надзорниот одбор;
  • Миран Ковач – независен член на Надзорниот одбор.

Компании

ЕОС Груп истражување: Инфлацијата и енергетската криза создадоа загриженост за финансиската иднина кај граѓаните во Европа

Објавено

на

Околу 47% од потрошувачите во Европската Унија и земјите од Југоисточна Европа се загрижени за својата финансиска иднина, покажува истражувањето на потрошувачите што го спроведе Групацијата ЕОС („EOС Group“). Истражувањето е спроведено во првата половина од 2023 година во земјите членки на Европската Унија, Швајцарија и земјите од Југоисточна Европа. Главни причини за ваквиот тренд се високата инфлација која ги зголеми трошоците за живот и енергетската криза, која минатата година донесе историски највисок раст на цените. Најмногу како резултат на овие два фактора, 53% од испитаниците одговориле дека станале повеќе ценовно чувствителни, а 44% од нив купувале производи на распродажба, односно со пониски цени, додека 33% избегнувале непотребни трошоци и ја намалиле личната потрошувачка. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Групацијата Иуте ги објавува неревидираните резултати за првата половина од 2023 година

Објавено

на

Иуте групацијата со седиште во Талин-Естонија, водечка европска групација за лични финансии, неодамна од Иутекредит се ребрендираше во Иуте, посочувајќи дека отсега па натаму обемот на работа и услуги на пазарот оди надвор од рамките на кредитирање и ќе вклучува услуги за плаќање, банкарство и осигурување. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Оглас за вработување во Штедилница Можности

Објавено

на

Градете ја својата кариера и развивајте се како професионалец во областа на кредитирање и финансии со Штедилница Можности. Ако се идентификувате со визијата и мисијата на компанијата и ве интересира кредитирање и финансии,
Штедилница Можности вработува: (more…)

Продолжи со читање

Популарно