Connect with us

Компании

Македонски Телеком оствари позитивен финансиски резултат во првата половина на 2022 година

Објавено

на

Според резултатите од работењето на компанијата во првата половина од 2022 година, Македонски Телеком и понатаму продолжува со раст и позитивни резултати и ја потврдува лидерска позиција на пазарот во повеќето сегменти. Приходите од продажбата се зголемени за 8,9 проценти во споредба со претходната година и изнесуваат 5,9 милијарди денари. Oперативната добивка пред камати, оданочување и амортизација (EBITDA) е зголемена за 1,3 проценти во споредба со истиот период од претходната година.

Сепак, ефектите од глобалните економски трендови и зголемувањето на цената на електричната енергија влијаеше врз EBITDA маргината, која во првите шест месеци од 2022 година е намалена и изнесува 39,6% во споредба со 42,7% на крајот од истиот период од претходната година.

Број 1 на ТВ пазарот

Македонски Телеком го задржува водството на пазарот на ТВ услуги со удел од 34,1 %. Квалитетот и уникатното искуство и атрактивната понуда на содржини на MaxTV придонесе за зголемување на бројот на корисници на 147 илјади, односно, за 1,7 отсто во споредба со истиот период од претходната година.

Раст во сегментите: интернет и мобилни услуги

Трендот на раст продолжува и кај мобилните и интернет услуги. Бројот на корисници на широкопојасен интернет е зголемен за 3,3 проценти и изнесува 200,6 илјади, а за 3,1 отсто зголемени се интернет пристапите.

Во мобилните комуникации, компанијата има удел на пазарот од 48,4%, а базата на корисници е зголемена за 12,2%. И во фиксната телефонија остануваме на лидерска позиција со удел од 62,2%, односно, 225 илјади корисници.

Голем скок во ИКТ сегментот

Во првата половина од 2022 година, забрзано расте и користењето на ИКТ и Cloud решенија и услуги, што доведе до зголемување на приходите од системска интеграција и ИТ услуги за дури 163,1 проценти во споредба со истиот период од минатата година. Позитивниот тренд во ИКТ сегментот се должи на зголемените приходи од ИКТ проекти, како што е проектот паметен град.

Ширење и развој на 5G и оптичката мрежа

Во првата половина на 2022, Македонски Телеком ја пушти во функција првата и најголема 5G комерцијална мрежа во Македонија, која е достапна во повеќе од 16 градови, а во поголемите градови подготвена да обезбеди гигабитни брзини. Компанијата и понатаму интензивно работи на терен, а до крајот на годината, вкупно 26 градови и нивните околини целосно ќе бидат 5G покриени.

Паралелно со мобилната расте и се развива оптичката мрежа. На крајот на првата половина на 2022 година, овозможени се повеќе од 260 илјади пристапи до оптика што е за 12% повеќе споредено со истиот период од претходната година.

Македонски Телеком останува посветен на развој на најдобрата мрежа и креирање иновативни услуги и решенија за најдобро корисничко искуство.

Компании

Групацијата Триглав оценета како финансиски многу солидна и со одлични оперативни перформанси

Објавено

на

Агенцијата за кредитен рејтинг AM Best, во рамките на редовната годишна ревизија на Заваровалница Триглав и Позаваровалница Триглав Ре, ги потврди кредитниот рејтинг на финансиска моќ „А“ (одлично) и долгорочната оценка за кредитна способност на издавач „а“ (одлично). (more…)

Продолжи со читање

Компании

Андријана Поповска го замени Артон Лена во Одборот на директори на ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Објавено

на

ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за измени во органите на управување на компанијата. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Триглав oсигурување Живот АД Скопје одбележа 5 години постоење на македонскиот пазар

Објавено

на

Триглав oсигурување живот АД Скопје во присуство на бројни гости од земјава и странство, соработници и партнери кои изминатите години ја дадоа својата доверба и поддршка, го одбележа својот петгодишен јубилеј на успешно делување на македонскиот пазар за осигурување. Компанијата е основана како најмладо друштво за животно осигурување на пазарот за осигурување во 2017 година, со одлука за директна инвестиција во ново друштво и е во доминантна сопственост на групацијата Заваровалница Триглав. (more…)

Продолжи со читање

Популарно