Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Форекс

Македонска берза потпиша меморандум за соработка со Македонската банкарска асоцијација

Објавено

на

Македонската берза, на 31.01.2019 година, потпиша меморандум за соработка со Македонската банкарска асоцијација со кој се утврдуваат полињата за кооперација кои се од заеднички интерес во областа на финансиското работење и работењето со хартии од вредност. 

Целта на соработката  е унапредување на состојбите на финансискиот пазар и пазарот на хартии од вредност во Република Македонија.

Соработка ќе се реализира во повеќе домени со  особено внимание на размената на информации, материјали и искуства поврзани со остварување на целите како и организирање едукативни активности, пред се  семинари, курсеви и работилници кои се од заеднички интерес, а се во доменот на делокруг на работење на страните.

Меморандумот предвидува и превземање иницијативи во врска со законската и подзаконска регулатива во доменот на работењето со хартии од вредност од важност за двете страни.

Форекс

Акциите на Макпетрол и Алкалоид отпорни на падот на индексот МБИ10 на Македонска берза

Објавено

на

На последниот ден за тргување на македонската берза најтргувани беа акциите на Макпетрол АД Скопје, кои забележаа раст од 2,49 проценти, пред акциите на Aлкалоид АД Скопје кои забележаа минимален раст од 0,46%. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Акциите на Македонски Телеком со најголем пораст, еврото со вредност од 61,4888 денари

Објавено

на

На последниот ден за тргување на македонската берза најтргувани беа акциите на Македонски Телеком АД – Скопје, кои забележаа раст од 1,67 проценти, пред акциите на Aлкалоид АД Скопје кои забележаа раст од 1,55%. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

МБИ10 во слободен пад – Црвено на Македонска берза во неизвесноста со ЕУ

Објавено

на

Пазарот на капитал во Северна Македонија доживеа мал пад на вредноста што најмногу се гледа со движењето на индексот МБИ10 на Македонска берза кој ги содржи десетте најликвидни хартии од вредност на котираните акционерски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange