Connect with us

Останато

Македонска берза: Остварен промет од 5,7 милиони денари

Објавено

на

Најтргувана акција на Македонската берза во четвртокот беше акцијата на ТТК банка АД Скопје која оствари вкупен промет од 807.235 денари.

Потоа следеше акцијата на Охридска банка со вкупен промет од 780.270 денари.

 

Иако прометот беше значително понизок во однос на претходните денови индексот МБИ-10 порасна за 0,15% и достигна вредност од 2.300,31 индексни поени.

 

Во текот на денот се случија три трансакции со обврзниците за денационализација РМДЕН06, РМДЕН13 и РМДЕН08. Заеднички остварија вкупен промет од 316.813,95 денари, што придонесе за нагорна промена на вредноста на индексот ОМБ од 0,20%.

 

Вкупниот промет на берзата изнесуваше 5,7 милиони денари, остварени преку педесет и шест трансакции.

 

Криптовалути

Објавено е првото тргување со фјучерси за биткоин

Објавено

на

Првото тргување на берзански фонд поврзано со фјучерси на биткоин беше извршено на Волстрит, што значи дека инвеститорите во криптовалути конечно го добија она што го бараа, пренесува „CNN”. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ММФ: Авганистанската економија ќе има пад до 30 проценти, што може да доведе до бегалска криза

Објавено

на

Авганистанската економија може да се намали за 30 проценти оваа година, и тоа најверојатно ќе поттикне бегалска криза што ќе ги зафати соседните земји, Турција и Европа, објави Меѓународниот монетарен фонд. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ковачевски: До крајот на 2022 година МФ ќе спроведе реформа во буџетското сметководство, од готовинско преминуваме на пресметковно начело

Објавено

на

Силни, ефективни и отчетни институции во јавниот сектор се клучни за воспоставување стабилно економско опкружување и одржлив раст, што се покажа и во услови на пандемијата предизвикана од ковид-19. Оттука, основната цел на водењето буџетско сметководство и буџетско известување е круцијално за управување со Буџетот и постигнување финансиска одговорност при изготвување и носење на деловните политики и одлуки, односно урамнотежено буџетско трошење од реално расположливите средства. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно