Connect with us

Форекс

Македонска берза: Котација на Деветнаесеттата емисија на обврзници за денационализација

Објавено

на

На седницата одржана на 11.02.2021 година Одборот на директори на Македонската Берза донесе одлука за котација на Деветнаесеттата емисија на обврзници за денационализација.

Деветнаесеттата емисија на обврзници за денационализација е со следните карактеристики:
–    Вид на хартијата од вредност: Деветнаесеттата емисија на обврзници за денационализација, издадена во дематеријализирана форма, гласи на име и е неограничено пренослива;
–    Издавач: Република Северна Македонија;
–    Вкупен износ на емисијата: 11.500.000 евра;
–    Номинална вредност на една обврзница: 1,00 евро;
–    Број на издадени обврзници во емисијата: 11.500.000;
–    Датум на издавање: 11.02.2021 година;
–    Каматна стапка: 2% годишно, на остатокот на расположивата главнина за отплата. Каматата се пресметува од 11.02.2021 година;
–    Рок на достасување на обврзниците: 01.06.2030 година;
–    Начин на отплата: Каматата и главнината се исплатува еднаш годишно, на 01.06., во период од 10 години, започнувајќи од 01.06.2021 година;
–    Почеток на тргување со обврзниците: 15.02.2021 година, на Официјалниот пазар на Македонската берза;
–    ИСИН: MKMINF200DJ9;
–    Шифра за тргување на Берзата: RMDEN19;

Форекс

Македонска Берза: Вкупниот промет на берзата во месец мај изнесувал 472.874.001 денари

Објавено

на

Македонска берза ги објави податоците од статистичкиот билтен кој се однесува за периодот од 01.05 – 31.05.2021 година, кога вкупниот промет изнесувал 472.874.001 денари, односно бележи намалување за 31,12% во однос на претходниот месец (април). (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Факти за котираните компании на Македонска берза за 2020 година

Објавено

на

Публикацијата „Факти за котираните компании“ содржи податоци за најликвидните 20 котирани компании на Официјалниот пазар (Супер котација, Берзанска котација и Задолжителна котација), селектирани според прометот од редовно тргување во периодот 01.01.- 31.12.2020 година, како и збирен преглед за останатите котирани компании со кои се тргувало во 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цените на нафтата највисоки од март

Објавено

на

Цените на нафтата во Лондон скокнаа на највисоко ниво од март – на 71 американски долари, поради зголемените очекувања за зголемена побарувачка на гориво за време на сезоната на летни патувања во САД. (more…)

Продолжи со читање


Популарно