Connect with us

Останато

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за септември 2018

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.09.-30.09.2018 година вкупниот промет изнесувал 483.521.117 денари и е зголемен во однос на август за 3,14%.

Класичното тргување изнесува 353.818.953 денари и е зголемено во однос на август за 40,05% кога изнесувало 252.634.347 денари. Tргувани се акции во вредност од 346.276.111 денари и обврзници во вредност од 7.542.842 денари.

Блок трансакциите за септември изнесувале 129.702.164 денари и се намалени за 40,00% во однос на август.

Бројот на трансакции во септември изнесувале 1.827 и се зголемени за 25,14% во однос на август кога изнесувале 1.460.

Вкупната капитализација на берзата е 165,006,303,844 денари и претставува раст од 3,85%.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за септември се на Комерцијална банка, следи Макпетрол АД Скопје, и Алкалоид АД Скопје е на трето место.

 

 

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange