Connect with us

Останато

Македонска берза: Акцијата на Комерцијална банка на врвот по прометот

Објавено

на

Во текот на вчерашниот трговски ден на Македонска берза акцијата на Комерцијална банка АД Скопје повторно се најде на првото место по промет со остварени над 1 милиони денари со учество од над 29% во вкупниот промет кој изнесуваше 3.608.661,00 денари.

Акциите на Топлификација АД Скопје регистрираа најголем раст на вредноста од 3,04% . Со нив беа истргувани 25 акции по просечна цена од 948,00 денари, а зад овие акции се најдоа акциите на Макпетрол АД Скопје со раст од 0,73%, и просечна цена од 27.700,00 денари.

 

Наспороти нив, пад на вредноста забележаа акциите на  Арчелормитал (ЦРМ), акциите на Винарска визба Тиквеши РЖ Услуги АД Скопје.

 

Индексот МБИ-10 денот го заврши со раст од 0,09% и изнесуваше 2.283,27 индексни поени.

Останато

ММФ: Украина може да ја избегне хиперинфлацијата, најважен е тајмингот на помошта

Објавено

на

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, денеска изјави дека „станува пооптимистична” дека договорот меѓу седумте најголеми светски економии од Г7 за обезбедување нови буџетски средства за Украина ќе и помогне на земјата да избегне хиперинфлација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје кај граѓаните вратени 491,5 милиони денари

Објавено

на

Управата за јавни приходи (УЈП) соопшти дека преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје од годинава на граѓаните им вратени вкупно 491,5 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во ЕУ во април изнесувала 8,1%, во еврозоната 7,4 проценти

Објавено

на

Потрошувачките цени во Европската унија во април се зголемиле за 8,1% на годишно ниво од 7,8 проценти во март, покажуваат денешните конечни податоци на Евростат. (more…)

Продолжи со читање


Популарно

Останато

Македонска берза: Акцијата на Комерцијална Банка на врвот по прометот

Објавено

на

На првиот работен ден од неделава акцијата на Комерцијална Банка АД Скопје се најде во фокусот на инвеститорите на Македонската берза.

Со акцијата на една од најголемите банки во земјата вчера беше остварен промет од 3.413.465 денари, преку истргувани 1.241 акција и учество од над 32% во вкупниот промет кој изнесуваше 10.604.127 милиони денари.

 

Зад акциите на Комерцијална Банка најтргувани беа акциите на НЛБ Банка. 252 акции на НЛБ Банка се тргуваа по просечна цена од 10.200 денари.

 

Над милион денари имаа промет и акцијата на Алкалоид АД Скопје, односно 1,4 милиони денари и истргувана количина од 251 акција.

 

Индексот МБИ-10 денот го заврши со пад на вредноста од 0,08%, и изнесуваше 2.243,09 индексни поени, додека, пак, индексот ОМБ и покрај солидниот промет остана непроменет.

Останато

ММФ: Украина може да ја избегне хиперинфлацијата, најважен е тајмингот на помошта

Објавено

на

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, денеска изјави дека „станува пооптимистична” дека договорот меѓу седумте најголеми светски економии од Г7 за обезбедување нови буџетски средства за Украина ќе и помогне на земјата да избегне хиперинфлација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје кај граѓаните вратени 491,5 милиони денари

Објавено

на

Управата за јавни приходи (УЈП) соопшти дека преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје од годинава на граѓаните им вратени вкупно 491,5 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во ЕУ во април изнесувала 8,1%, во еврозоната 7,4 проценти

Објавено

на

Потрошувачките цени во Европската унија во април се зголемиле за 8,1% на годишно ниво од 7,8 проценти во март, покажуваат денешните конечни податоци на Евростат. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Останато

Македонска берза: Акцијата на Комерцијална банка на врвот по прометот

Објавено

на

И во вторникот акцијата на Комерцијална банка АД Скопје се најде на врвот со остварени 1,59 милиони денари или учество од над 33% во вкупниот промет кој изнесуваше 4.762.710 денари.

Акцијата на Уни банка АД Скопје забележа најголем раст на вредноста од 6,14% со истргувани 321 акција по просечна цена од 1.168,58 денари, а по неа се рангираше акцијата на Окта АД Скопје со раст од 4,94%, и просечна цена од 2.410,58 денари.

 

На листата на губитници се најдоа, акцијата на РЖ Услуги АД Скопје со најголем пад од 3%, а по неа следеа акциите на Макпетрол АД Скопје со пад од 2,3% и на Македонијатурист АД Скопје со пад од 1,27%.

 

Останато

ММФ: Украина може да ја избегне хиперинфлацијата, најважен е тајмингот на помошта

Објавено

на

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, денеска изјави дека „станува пооптимистична” дека договорот меѓу седумте најголеми светски економии од Г7 за обезбедување нови буџетски средства за Украина ќе и помогне на земјата да избегне хиперинфлација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје кај граѓаните вратени 491,5 милиони денари

Објавено

на

Управата за јавни приходи (УЈП) соопшти дека преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје од годинава на граѓаните им вратени вкупно 491,5 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во ЕУ во април изнесувала 8,1%, во еврозоната 7,4 проценти

Објавено

на

Потрошувачките цени во Европската унија во април се зголемиле за 8,1% на годишно ниво од 7,8 проценти во март, покажуваат денешните конечни податоци на Евростат. (more…)

Продолжи со читање

Популарно