Connect with us

Останато

Македонската економија ја заокружи 2020 година со пад од 4,5 проценти на БДП

Објавено

на

Бруто домашниот производ за четвртото тримесечје од 2020 година изнесува минус 0,7%, а за целата 2020 година минус 4,5 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци, лани е забележан раст кај групата земјоделство, шумарство и рибарство за 1,7 проценти, раст од 2,8 проценти имало кај секторот информации и комуникации, еден отсто кај дејности поврзани со недвижен имот и 0,4% раст кај дејностите уметност, забава и рекреација други услужни дејности, дејности на домаќинствата како работодавачи, дејности на домаќинствата кои произведуваат разновидна стока и вршат различни услуги. Во другите дејности е забележан пад кој е најголем кај преработувачката индустрија од 10,6 проценти.

Во четвртото тримесечје од 2020 година, пораст е забележан во секторите дејности во врска со недвижен имот од 2 проценти и финансиски дејности и дејности на осигурување од 1%.

Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во четвртото тримесечје од 2020 година номинално опаѓа за 1,6 проценти, а нејзиното учество во структурата на брутодомашниот производ изнесува 62,4 проценти.

Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 4,5%, а увозот на стоки и на услуги забележа намалување во номинален износ од 5,7 проценти.

Бруто домашниот производ во првиот квартал минатата година имаше стапка на раст од 0,9 проценти, потоа во вториот минус 14,9% и во третиот од минус 3,3, проценти.

Останато

ОДЛИЧНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ – во тек е етапната исплата на октомвриските пензии

Објавено

на

Министерството за труд и социјална политика известува дека денеска 26.10.2021 год. (вторник) започна етапната исплата на октомвриските пензии. Пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно, со цел да се овозможи поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од коронавирусот КОВИД-19. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Рокот за поднесување ДДВ-4 продолжен до 27 октомври

Објавено

на

Управата за јавни приходи го продолжи рокот за поднесување на ДДВ-04 пријавата за уште два работни дена, односно до 27 октомври (среда). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Министерката за финансии Џенет Јелен: САД не ја губи контролата над инфлацијата

Објавено

на

САД не ја губат контролата над инфлацијата, изјави американската министерка за финансии Џенет Јелен и посочи дека очекува инфлацијата да се врати на нормално ниво до втората половина на следната година, пренесува Танјуг, повикувајќи се на „Гласот на Америка”. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно