Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Македонската економија бележи раст од 3,1%

Објавено

на

Раст на македонската економија од 3,1% во вториот квартал,  објави државната статистика.

Најголем пораст од 7,5%  е забележан во трговијата на големо и мало, поправката на моторни возила, транспорт и складирање ,како и  објектите  за сместување. Финалната потрошувачка кај домаќинствата, која учествува со речиси 70% во структурата на БДП има пораст од 4,6%. Расте и извозот и увозот на стоки, како и бруто инвестициите.  За власта – бројките се очекувани. Задоволни се што ги создава  реалната економија, без никакви  интервенции од државата .

Во споредба со истиот период претходната година, економијата пораснала за 0,1%, додека пак во првиот квартал БДП изнесуваше 4,1%. Владата очекува засилен економски раст во наредните 2 квартали, со што годината би ја заокружиле со 3,5% раст.

Во истиот период статистиката бележи  и пад на невработеноста, која сега изнесува 17,5%,што значи дека само во второто триимесечје вработени се нови речиси 5,000 лица. За првото полугодие пак вработени се над 54 илјади лица. Позитивни бројки статистиката регистрира и кај индустриското производство. Од јануари до јули остарило пораст од 4,9%.

Анализи

Finance Think: Зголемувањето на минималната плата и пензиите може да има негативни последици

Објавено

на

По спроведената мисија со цел консултации за подготовка на Членот IV, Меѓународниот Монетарен Фонд ги оцени економските реформи во Северна Македонија со солиден потенцијал за справување со долгорочните предизвици. И покрај релативно позитивната оценка на економскиот раст, потезите во социјалната, даночната и пензиската сфера, заклучоците укажуваат на неколку економски и социјални политики, кои подолго време се дискутираат во македонската експертска јавност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Предлог-буџет за 2020 вреден 3,9 милијарди – Дали е одржлив и на што најмногу ќе се троши догодина?

Објавено

на

Со Предлог буџетот за 2020 година растат социјалните трансфери, а ќе се одвојат повеќе пари за образование и здраство, ќе се зголемат платите на вработените во овие сектори, ќе се зголемат пензиите за 700 денари и ќе се плаќаат субвенции на бизнисмени за придонеси кои ќе ги зголемат платите од 600 до 6.000 денари. Според драфт верзијата на документот предвидено е и намалување на буџетскиот дефицит на ниво од 2,3% од БДП или 17.385 милиони денари во апсолутен износ. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Македонецот сака 565 евра просечна плата и вработување според знаења и вештини

Објавено

на

Порталот Vrabotuvanje.com.mk за време на првиот регионален онлајн саем за вработување во Македонија (Виртуелни денови за вработување 2019) спроведе истражување со цел да се откријат сличностите и разликите во условите за работа во Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина и Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange