Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Македонија се претстави на најголемата конференција за социјално претприемништво

Објавено

на

Фрешис, Мама Органа, Центар Мајка Тереза, Една прави, Фарма без име, Наша добра земја, се шесте македонски социјални бизниси што добија можност да се претстават во Виена на една од најпрестижните конференции за социјални иновации и импакт-инвестирање во Европа – CEE Impact Day.

Оваа година седми пат во Виена се одржа конференцијата за импакт-инвестирање, која има цел на едно место да ги собере социјалните бизниси што доаѓаат од земјите од Централна и Источна Европа, каде спаѓа што и Македонија, и потенцијалните импакт-инвеститори. На оваа конференција социјалните бизниси и инвеститорите активно учествуваа во многубројните работилници и сесии што се во насока на подобрување и зацврстување на екосистемот.

Акцелераторот за социјални претпријатија Social Impact Lab од Скопје, како партнер на конференцијата, и оваа година испрати шест социјални бизниси на кои интензивно се работеше на подобрувањето на нивните капацитети преку програмите што ги имплементираат во Скопје и во Impact Hub од Виена. Бизнисите се на ниво што подразбира подготвеност за инвестиција и растење на своите бизниси. Ова претставување е овозможено со поддршка на одделот за техничка поддршка на Европскиот фонд за Југоисточна Европа (EFSE DF), кои веќе една година активно го поддржуваат социјалното претприемаштво во Македонија.

Останато

7% од кредитоспособните лица, лани зеле брз кредит

Објавено

на

Граѓаните се заинтересирани за услугите на финансиските друштва, познати како брзи кредити. Земаат просечно меѓу 200 и 400 евра кредит, а во минатата година седум отсто од кредитоспособното население во земјава било опслужено од овие финансиски друштва. Од година во година секторот расте, а за поголема сигурност за потрошувачите дел од овие друштва што работат во земјава формираа Асоцијација на финансиски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондовите од вториот пензиски столб управуваат со милијарда евра на 490.000 идни пензионери

Објавено

на

На крајот на минатата година во двата отворени задолжителни фонда од вториот пензиски столб – КБ Прв пензиски фонд и Сава пензиски фонд членуваа вкупно 490.035 идни пензионери на кои од личниот доход им се издвојуваат средства во задолжителните пензиски фондови. На крајот на 2018 година тие управуваат со безмалку 1 милијарда евра средства на своите членови колку што се собрани во 13те години, односно од почетокот на пензиската реформа во 2006 година. Иако на самиот почетокот на реформата, стартната позиција на двете друштва беше иста, сепак КБ Прв пензиски фонд сега има повеќе членови, поголемо пазарно учество и управува со повеќе средства во споредба со другиот фонд, односно управува со портфолио кое е поголемо за околу 62 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange