Connect with us

Домашни банки

Македонија на второ место по процентуално намалени нефункционални кредити за една година!

Објавено

на

Нефункционалните кредити (NPL) во регионот на Централна и Југоисточна Европа изнесуваат 3,2 проценти во првата половина од годината, што е под границата од 5% што Европската банкарско тело ја оцени како висока, покажува најновиот извештај на Виенската иницијатива.

Во последните 12 месеци, во однос на крајот на јуни 2020 година, нефункционалните кредити (NPL) се намалени за 7,8 отсто.

Македонија се наоѓа на второто место по најголемо процентуално намалување на нефункционалните кредити (NPL), кои бележат пад од 23 проценти и се наоѓа веднаш зад лидерот Унгарија која има намалување на нефункционалните кредити за 28%. Апсолутен лидер според износот на намалени нефункционални кредити е Полска, која ги намалила НПЛ кредитите за неверојатни 2 милијарди евра.

Добрите резултати се припишуваат на мерките за помош на банките и стопанството, а особено на мораториумите за отплата на кредитите што ги донесоа речиси сите земји, како и на шемите за гаранции. Сепак, сите овие мерки истекуваат наскоро и предупредуваат во виенската иницијатива дека последиците од кризата допрва ќе се појават.

На крајот на јуни, Албанија (7,1 проценти) и Хрватска (6,9 проценти) имаат најголем удел на нефункционалните кредити меѓу 17-те земји во регионот опфатени со Виенската иницијатива. Србија е на ниво од 3,5 проценти, а најмало учество на лошите кредити имало во Естонија со 0,3 проценти и Унгарија со 0,8%.

Виенската иницијатива е организација основана во 2009 година во обид да обезбеди финансиска стабилност во Централна и Југоисточна Европа, а Виенската иницијатива 2 е создадена во 2011 година по финансиската криза во ЕУ во 2011 година. Основана е од Европската комисија, Европската банка за обнова и развој, Светската банка, ММФ и Европската инвестициска банка.

Домашни банки

Комерцијална банка прогласена за Банка на годината во 2021 година од магазинот The Banker

Објавено

на

За „Банка на годината во 2021 година во Република Северна Македонија“ е прогласена Комерцијална банка АД Скопје. Оваа престижна награда финансискиот магазин The Banker ѝ ја доделува на Комерцијална банка втора година по ред, препознавајќи ги нејзината клучна улога во поддршката на економското закрепнување во земјава и излегувањето во пресрет на потребите на клиентите.  (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Кире Наумов и Фарук Исмаили ќе продолжат да раководат со Развојната банка

Објавено

на

Развојна банка на Северна Македонија преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за измени во органите на управување на Банката. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Петер Зелен реименуван за член на Управниот одбор на НЛБ Банка

Објавено

на

НЛБ Банка АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за измени во органите на управување на Банката. (more…)

Продолжи со читање


Популарно