Connect with us

Останато

Македонија меѓу трите најсиромашни земји во Европа!

Објавено

на

Македонија е третата најсиромашна држава меѓу 37 земји во Европа, според податоците на европската статистичка агенција Евростат за 2019 година.

Агенцијата пред четири дена ги објави податоците за „вистинската индивидуална потрошувачка“ (АИЦ), што е мерка за материјалната благосостојба на домаќинствата, која во Македонија е 43 проценти од просекот во Европската унија. Зад неа се само Албанија со 40 отсто и Босна и Херцеговина со 42 отсто, а од другите земји во регионот Србија е на 49 проценти, Бугарија на 59 отсто, Црна Гора на 60 отсто, Хрватска на 66 отсто итн.

Според овој критериум, најбогата држава во Европа е Луксембург со 35 проценти над просекот во ЕУ, пред Германија со 23 отсто, а над средната големина за Унијата се и Австрија, Данска, Белгија, Холандија, Финска, Шведска и Франција, како и нечленките Исланд, Норвешка, Швајцарија и од лани Велика Британија.

Македонија е трета одзади на стариот континент и според вториот параметар за благосостојбата – бруто домашниот производ (БДП), исто така изразен во „стандардите на куповна моќ“ (ППС) како АИЦ. Македонскиот БДП е 38 проценти од просекот во ЕУ, а зад неа повторно се само Албанија со 31 отсто и БиХ со 32 отсто. БДП на Србија е 41 процент од просекот во Унијата, на Црна Гора 50 отсто, на Бугарија 53 отсто, на Хрватска 65 отсто итн.

И по овој критериум убедливо прв е Луксембург, чиј БДП е поголем за 161 процент од тој на ЕУ, втора е Ирска со 91 отсто над просекот на Унијата, трета Швајцарија со 53 отсто поголем БДП итн.

Останато

Во среда (26 јануари) започнува исплатата на јануарските пензии

Објавено

на

Владата на четвртата седница ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за јануари 2022 година и го задолжи Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 25 јануари 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Централната банка на Русија со предлог целосно да се забрани издавање и употреба на криптовалути

Објавено

на

Централната банка на Русија предложи целосна забрана за издавање, „рударење“ и тргување со криптовалути во Русија, пренесува руски „Комерсант“. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Градоначалникот на Њујорк првата плата ја добива во криптовалути

Објавено

на

Градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс соопшти дека во петок ќе ја добие првата плата од своето работно место, и тоа не во долари, туку во криптовалутите Биткоин и Етериум, пренесува „Ал Џазира Балканс“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно