Connect with us

Останато

Македонија има млади иноватори рамо до рамо со нивните врсници во Еврoпа

Објавено

на

Младите иноватори и истражувачи од Македонија може слободно да се носат со нивните врсници од европски земји. Потенцијалот кој Македонија го има во областа на техничките и природните науки е голем. Ова го потврди и 4- та олимпијада на за технички достигнувања на младите од Југоисточна Европа на која основците и средношколците  од Македонија  ги претставија нивните најнови иновации. Она што недостасува е поголемата финансиска поддршка и мотивација младите луѓе да продолжат да работат,  но и да останат во сопствената држава.

,, Има Република Македонија голем потенцијал. Проблеми има секаде има и кај нас. Пред се знаете финансиските проблеми, но добро е што родителите се заинтересирани па доста помагаат . Ние како Народна Техника на Македонија, општинските наши сојузи, сите сме вклучени во изработката на тие проекти. Можам да се пофалам дека имаме и академици кои станале од деца кои биле во Народна Техника, голем е бројот. Сега се професори, доктори, инженери, ги има секаде, но најмногу ги има за жал надвор. Ги имаме на сите универзитети веќе, комуницираме со нив , ги имаме и во НАСА.,, вели Зоран Тодоров – претседател на народна техника на Македонија.

Младите истражувачи и иноватори нивните идеи ги црпат од секојдневието и скоро сите иновации се применливи.

,, Имам направено електронска корпа за е отпад со помош на микро битот кој работи на придвижување. Ги броиме парчињата електронски отпад кои се фрлаат внатре. Исто така имаме и спортски семафор.,, вели Ангела Николова – ученик во Сандо Масев – Струмица.

Од Народна Техника се надеваат на поголема поддршка од сите институции, а веќе започнале преговори за соработка и со фондот за иновации преку кој може да се реализираат идеите на младите луѓе. Во сето ова треба да помогне и новата програма за развој на техничката култура која веќе е готова.

Останато

Арсовска со висока награда во Дубровник: „Трите К“ – најголем предизвик за претприемачите

Објавено

на

Сојузот на стопански комори (ССК) учествува на 6. Регионален самит на претприемачи кој на високо ниво се одржува во Дубровник, Хрватска. Претседателот на ССК, Данела Арсовска,  учествува на панел сесијата посветена на улогата на деловните организации во развој на претприемништвото  на национално ниво и предизвиците со кои претприемачите се соочуваат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Градежна комора: Растот на трошоците го диктира растот  на цената на квалитетните станови

Објавено

на

Градежната комора на Македонија информира дека трендот на пораст на трошоците за градежни материјали, но и за вработените во градежните компании се случува во континуитет. Последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) само ја потврдуваат состојбата и покажуваат дека трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување во четвриот квартал од минатата година во однос на тој квартал од претходната година, се повисоки за 5,9 отсто, трошоците за материјали се повисоки за 3,2 отсто и трошоците за вработените се повисоки за 13 отсто. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории

Објавено

на

Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории е предвидено во работната верзија на Законот за платежни услуги и платни системи што го подготвува Министерството за финансии во соработка со Народна банка, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на потпишување на Меморандум за финансиска инклузија.

“Работната верзија предвидува сметката со основни функции да биде бесплатна за ранливите категории, односно по закон ќе добијат бесплатни услуги за отворање, водење сметка, уплати и исплати. За останатите потрошувачи, платежната сметка со основни функции ќе биде со разумен надоместок. Ќе напоменам, дека за да се отвори сметката, граѓаните не треба да поседуваат друга сметка со основни функции на свое име, како и дека на оваа сметка нема да можат да одат во минус”, изјави министерот за финансии Тевдовски.

Исто така, се воведуваат решенија во Законот за платежни услуги и платни системи, што ќе доведат до либерализација на пазарот на платежни услуги. Ова ќе придонесе за засилена конкуренција и нови, иновативни начини на плаќање, лесно достапни и со помали трошоци, рече Тевдовски.

Тевдовски посочи дека ова е првиот чекор кон поголема финансиска инклузија, што предвидува сите да имаат пристап до финансиски услуги и тоа на лесно достапен, безбеден начин и под прифатливи цени.

“Придобивките од финансиската инклузија се повисок раст на БДП и помала доходовна нееднаквост. Анализите на Меѓународниот монетарен фонд покажуваат дека преку обезбедување на пристап до сметки, кредити, за жените, за ранливите категории, се овозможува побрз и поинклузивен економски раст. Друга придобивка од финансиската инклузија е дека таа привлекува повеќе луѓе во формалниот сектор, што во фискалниот дел значи повеќе приходи во буџетот. Повеќе приходи во буџетот пак значат подобро здравство, образование, инфраструктура и други јавни услуги”, рече Тевдовски.

Финансиската едукација е исто така значаен инпут во финансиската инклузија, рече министерот за финансии. Тој ги повика заинтересирани училишта кои би сакале да организираат посети за учениците на Министерството за финансии или да им се организираат предавања во училиштата, да се пријават на маилот edukacija@finance.gov.mk.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange