Connect with us

Останато

Лоши вести за секој што користи мобилен телефон

Објавено

на

Кинеската технолошка компанија „Huawei“ објави дека одлуката на британската влада да ја отстрани опремата на „Huawei“ од системот на британската мрежа 5Г е „разочарувачка“.

Кинеската компанија изјавила дека тоа „ќе ја стави Велика Британија во бавна дигитална лента и ќе го зголеми продлабочувањето на дигиталните разлики“.

„Оваа разочарувачка одлука е лоша вест за секој во Велика Британија што користи мобилен телефон“, изјави портпаролот на „Huawei“ во Велика Британија, Ед Брустер.

Во исто време, тој и предложи на британската влада да ја преиспита одлуката.

„Веруваме дека новите ограничувања на САД за „Huawei“ нема да влијаат врз проширувањето или безбедноста на производите што ги доставуваме во Велика Британија“, рече Брустер.

Кинеското Министерство за надворешни работи, исто така, објави дека се спротивставува на одлуката, потенцирајќи дека оваа одлука на Велика Британија е неоснована, пренесува „BBC“.

Портпаролот на кинеското Министерство Хуа Чунинг изјави дека Пекинг ќе преземе мерки за зачувување на „легитимните интереси“ на кинеската компанија.

„Велика Британија користеше неосновани ризици како изговор за соработка со САД во кршење на релевантните обврски што ги презеде. Сите одлуки и потези ќе бидат платени“, се закани таа.

Кинескиот амбасадор во Велика Британија Лиу Ксијаоми изјави дека одлуката не само што е разочарувачка, туку и застрашувачка.

„Начинот на кој се однесувате кон „Huawei“ ќе биде многу внимателно набљудуван од другите кинески компании“, рече тој.

Останато

Професии со кои можете лесно да дојдете до вработување во 2021 година

Објавено

на

Кога станува збор за пазарот на трудот, информатичарите, градежните инженери и економистите, можат најлесно да се вработат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Никола Рибароски избран за претседател на Комората на друштва за геодетски работи

Објавено

на

На редовно годишно собрание, делегатите го избраа Никола Рибароски за претседател на Комората на друштва за геодетски работи. По изборот тој истакна дека ќе ги застапува заедничките интереси на членовите на Комората институциите на национално и интернационално ниво, ќе ги чува угледот, честа и правата на членовите и вработените овластени геодети, и ќе се грижи дејност да ја вршат во согласност со матичниот Закон. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комората на сметководители бара пролонгирање на роковите за поднесување на годишните и финансиските извештаи

Објавено

на

Пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи преку законски измени на Законот за трговски друштва со цел подобрување на квалитетот на финансиското известување да бидат дел од  економските мерки за петтиот пакет, бара Комората на сметководители при Сојузот на стопански комори на Македонија. Според роковите утврдени во Законот за трговски друштва Годишната сметка се доставува до Централниот регистар до крајот на месец февруари наредната година, во хартиена форма или до 15 март во писмена форма. (more…)

Продолжи со читање

Популарно