Connect with us

Странски банки

Лондонски „Schroders” го намали својот удел во НЛБ на под пет проценти

Објавено

на

Сопственичкиот удел на лондонската компанија „Schroders Plc” во словенечката НЛБ банка се намали на ниво под 5 проценти од досегашните 5,108%, објави банката.

Нова Љубљанска банка го објави ова во известувањето што го достави до Љубљанската берза во четвртокот, без да ја одреди големината на уделот на „Schroders Plc” во нејзиниот капитал по промената.

Нова Љубљанска банка соопшти дека „Schroders Plc” за промената ја известил банката на 26-ти август, додека трансакцијата што резултирала со намалување на уделот е извршена на 25-ти август.

Според податоците на НЛБ, „Bank of New York Mellon” (BNY Mellon) контролира 60,63% од акциите на банката во име на сопствениците на глобална депозитна сметка (ГДР) на крајот на мај 2020 година, по што следи словенечката влада со 25% од акциите и другите малцински акционери кои ги поседуваат преостанатите 14,37%. Акции на Нова Љубљанска банка котираат на главниот пазар на Лондонската берза.

Странски банки

Европската централна банка ги зголемува референтните каматни стапки за 25 базични поени

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот ги зголеми клучните каматни стапки за 25 базични поени поради високите инфлациски притисоци. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ подготвува ново зголемување на каматните стапки

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ќе ја зголеми референтната каматна стапка како дел од борбата против инфлацијата, на следниот состанок на Советот на гувернери. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Презентација на Редовниот полугодишен економски извештај на Светска банка за земјите од Западен Балкан

Објавено

на

Светска банка денеска ќе одржи презентација на 23-то издание од серијата извештаи за економската состојба во земјите од Западен Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србија, насловено „Тестирање на отпорноста“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно