Connect with us

Странски банки

Лондонската компанија „Schroders Plc” го зголеми својот удел во НЛБ банка

Објавено

на

Лондонската компанија „Schroders Plc” го зголеми својот удел во словенечката Нова Љубљанска банка (НЛБ) на 5,108%, соопшти банката.

Нова Љубљанска банка (НЛБ) ова го објави во кратко соопштение на Љубљанската берза, без да се утврди големината на уделот на „Schroders Plc” пред промената.

Нова Љубљанска банка (НЛБ) соопшти дека компанијата „Schroders Plc” ја известила за промената на 1-ви јуни. Трансакцијата што резултираше со зголемено учество на лондонската компанија во словенечката НЛБ се случила на 29-ти мај.

Според податоците за најголемите акционери прикажани на веб-страницата на Нова Љубљанска банка (НЛБ), „Bank of New York Mellon” контролира 60,92% од капиталот односно поседува 12.184.681 акции, а потоа следува словенечката влада која поседува 5.000.001 акции или 25% од сопственоста на Банката. Со новата аквизиција „Schroders Plc” во моментов поседува 5,108% од вкупниот капитал, а во структурата на најголеми акционери се и Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), „Brandes Investment Partners, L.P.”, како и неколку помали акционери.

Странски банки

Лагард: Економијата во Еврозоната во подобра состојба од очекуваното

Објавено

на

„Економската активност на еврозоната е забавена во споредба со 2022 година, но оваа година ќе биде „значително подобра“ од предвиденото – и покрај инфлацијата и енергетската криза”, изјави во Давос претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка ја ревидираше прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Светска банка ги ревидираше своите очекувања во однос на бруто домашниот производ (БДП) на Македонија. Новата прогноза на Светската банка е раст на економијата за 2,4 проценти во 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Европската централна банка: Реалните плати во еврозоната драстично паѓаат

Објавено

на

Реалните плати во еврозоната се значително пониски отколку во периодот пред пандемијата и, веројатно, ќе се намалат уште повеќе во наредните месеци поради брзиот раст на цените, предупреди денеска Европската централна банка (ЕЦБ). (more…)

Продолжи со читање

Популарно